Incendiile din California: Biblioteca Prezidenţială Ronald Reagan, la un pas de a fi mistuită de foc. 30.000 de persoane, evacuate

Biblioteca Prezidenţială Ronald Reagan a fost salvată cu greu, miercuri, din calea unui incendiu în desfăşurare în apropiere de Los Angeles, însă autorităţile rămân precaute din cauza vântului puternic şi a flăcărilor care continuă să mistuie statul american California, relatează joi AFP potrivit Agerpres.

31 oct. 2019, 07:45

Înaintarea incendiului înteţit de rafalele de vânt ”incredibile” a fost oprită ”la mai puţin de 100 de metri” de locul unde sunt înmormântaţi fostul preşedinte american Ronald Reagan şi soţia sa, Nancy, a explicat pentru Fox News directorul executiv al bibliotecii, John Heubush.

Biblioteca a fost evacuată în cursul dimineţii. Incendiul s-a apropiat foarte mult de clădirea în care se află avionul prezidenţial Air Force One folosit de preşedintele republican.

Potrivit Serviciului Naţional de Meteorologie (NWS), riscul de incendiu rămâne ”extrem de critic” în sudul statului California din cauza rafalelor de vânt de până la 130 km/h pe dealuri şi coline, a nivelului foarte scăzut de umiditate şi a vegetaţiei uscate, potrivit stiripesurse.ro.

La aproximativ 30 de kilometri spre nord, cel puţin 150 de pompieri s-au luptat cu incendiul numit ”Tick Fire”, care a mistuit aproape 1.900 de hectare, dar a fost controlat în proporţie de 94%.

Mai aproape de Los Angeles, ”Getty Fire” a provocat, începând de luni, evacuarea preventivă a mai multor cartiere de lux situate lângă muzeul de artă Getty Center. Miercuri după-amiază, acest incendiu era controlat în proporţie de 27%, iar ordinele de evacuare au fost suspendate în cazul majorităţii persoanelor afectate. Nu au fost consemnate decese.

Există în continuare riscul de răspândire a incendiului din cauza vântului ce va sufla cu putere până joi seară, potrivit autorităţilor. ”Un tăciune este suficient, o pală de vânt, pentru ca un nou incendiu să izbucnească”, a atenţionat şeful pompierilor din Los Angeles, Ralph Terrazas, informează news.ro.

Ordinele de evacuare sunt încă în vigoare în mai multe zone din Sonoma, unde numeroase şcoli au fost închise până vineri.

Autorităţile estimează că nu vor putea opri înaintarea flăcărilor înainte de 7 noiembrie şi că apoi va dura mai multe săptămâni până ce focul va fi stins complet.

Statul California a fost plasat duminică în stare de urgenţă de guvernatorul său, Gavin Newsom. Zeci de mii de persoane au fost nevoite să-şi părăsească locuinţele din cauza flăcărilor, care au antrenat şi pene de curent majore, potrivit news.ro.

Incendiul ”Getty” a fost declanşat de o creangă ce a căzut pe liniile de înaltă tensiune, a anunţat primarul din Los Angeles, Eric Garcetti, în cadrul unei conferinţe de presă organizate marţi seară. Departamentul de pompieri din Los Angeles a indicat că, cel mai probabil, creanga s-a rupt din cauza vântului puternic, a ajuns pe liniile de înaltă tensiune şi a produs scântei care au aprins vegetaţia din zonă.

Autorităţile nu au determinat deocamdată cu exactitate originea ”Kincade Fire”, însă compania furnizoare de electricitate PG&E a făcut referire la un incident la unul dintre cablurile din zona unui stâlp de înaltă tensiune care îi aparţine, în apropiere de locul în care s-a declanşat incendiul, la doar şapte minute înainte de izbucnirea flăcărilor.


loading...