Incendiile la rampa de deşeuri de la Pata Rât, declanşate intenţionat

Publicat: Joi, 26 Octombrie 2017 13:21 // Actualizat: Joi, 26 Octombrie 2017 13:22 // Sursa: romaniatv.net

Șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Cluj, Ion Moldovan, a declarat, joi, într-o conferință de presă, că în cursul acestui an a crescut la 29 numărul incendiilor la rampa de deșeuri de la Pata Rât și, se pare, că focul a fost provocat intenționat.

''Începând cu anul 2016 am avut o serie de evenimente, incendii la groapa de gunoi de la Pata Rât, atât la cea aflată în conservare și care e în administrarea Consiliului Județean, cât și la platforma de stocare temporară, aflată în administrarea Primăriei Cluj-Napoca. În anul 2016, în această locație am avut 15 incendii, iar în anul 2017 au fost 29 până în momentul de față. Marea majoritate a incendiilor din anul 2017 au avut drept cauză probabilă de incendiu acțiunea intenționată'', a afirmat Ion Moldovan.

El a mai spus că tocmai în zona în care au izbucnit incendiile nu funcționau camerele de luat vederi.

''La toate incidentele pe care le-am avut în ultima perioadă de timp am constatat, în urma cercetării cauzei de incendiu, că tocmai în zona unde a izbucnit incendiul, acele camere de luat vederi nu funcționau în acea perioadă. Am înțeles de la colegii noștri de la poliție că s-a deschis un dosar penal, este o cercetare în curs, așa că n-am să mă refer la mai multe aspecte legate de acest lucru'', a menționat șeful ISU Cluj.

De asemenea, el a afirmat că intervențiile la incendiile de la Pata Rât presupun și multe costuri.

''Încărcarea a fost foarte mare pentru noi din cauză că incendiile au fost foarte mari, cel puțin ultimele trei, au ars deșeurile cu flacără foarte mare pe o suprafață enorm de mare și pe un teren foarte accidentat. Oamenii care au fost acolo resimt aceste incendii. (...) Stăm foarte mult timp acolo, ultima intervenție a fost de 8 ore. În timpul acestor intervenții ni s-au defectat câteva mașini, care trebuie să fie duse în reparație, ni s-au spart o serie de furtune, multe, care trebuie schimbate, am făcut drumuri pentru alimentare cu apă'', a mai spus Ion Moldovan, potrivit Agerpres.

Problemele de la rampa de deșeuri de la Pata Rât sunt subiectul unor dispute între autoritățile locale.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Cluj a respins, recent, cererea Consiliului Județean (CJ) Cluj de declarare a stării de alertă în cazul rampei de deșeuri de la Pata Rât, afectată de alunecările de teren.

Pe 2 octombrie, ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, a afirmat că județul Cluj are cele mai multe probleme legate de mediu, în special cu rampa de gunoi de la Pata Rât.

''Pata Rât e un depozit care și-a sistat activitatea în 2010, care trebuia de foarte mult timp să fie închis. (...) Ne aflăm într-un județ care a întrecut județul Brașov, pentru că județul Brașov a început să se conformeze și să înceapă să demareze toate procedurile de închidere a depozitelor și de funcționare a SMID. Este județul cu cele mai multe probleme. (...) Sunt șase depozite neconforme, care trebuie închise și la două dintre ele nici n-au început lucrările. (...) Este inadmisibil ca de aproximativ 7 ani de când am dat sistarea pentru acest depozit să nu se fi făcut nimic'', spunea Grațiela Gavrilescu.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
deşeuri deșeuri de la Pata Rât incendiu incendiu deseuri
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8744
RON
24 Oct
noapte 8 °
zi 23 °
Ultimele joburi adaugate
24 H