INCENDIU COLECTIV. Ce le-a povestit Alex Chelba prietenilor înainte să se stingă pe patul de spital

Alex Chelba a fost unul dintre ranitii care au iesit pe picioarele lor din clubul Colectiv dupa incendiul produs in 30 octombrie, dar s-a stins din viata dupa 7 zile in care a stat internat in spital. Tanarul in varsta de 33 de ani a apucat sa le povesteasca prietenilor cosmarul prin care a trecut.

12 nov. 2015, 18:02
INCENDIU COLECTIV. Ce le-a povestit Alex Chelba prietenilor înainte să se stingă pe patul de spital

Dezvaluirile cutremuratoare au fost facute pe blog de actrita Andreea Patrascu (Ibacka), sotia lui Cabral, care a colaborat cu artistul fotograf Alex Chelba.

Alex filma concertul celor de la ‘Goodbye to Gravity’ atunci cand s-a dezlantuit nenorocirea. (…) Sambata trecuta am sarit din pat ca arsa (ironica figura de stil, nu-i asa?) atunci cand am aflat ca prietenul meu fusese si el la locul tragediei. Scrisese singur pe Facebook ca este internat la Sfantul Pantelimon, dar ca este OK. Cu arsuri de gradul 2 si 3 de la umar si pana la unghiile-i coapte, cu carnea-i curgand de pe oase, cu bandaje groase zemuind de atata limfa si sange… prietenul meu nu s-a dezis.

Ambitios pana in maduva oaselor – asa cum l-am cunoscut cu totii – si-a pacalit prin perseverenta touch screen-ul propriului telefon… din dorinta de a-si linisti toti cunoscutii. L-am sunat si m-a chemat la spital sa-l vad. Pesemne puneam prea multe intrebari pentru a-mi putea raspunde prin telefon„, povesteste pe blog Andreea.

Dar chiar si asa bandajat, Alex era perfect lucid si coerent, respira singur. Asa ca am incercat din rasputeri sa nu-mi arat nicio secunda ingrijorarea. Cu atat mai mult cu cat el insusi ramasese la fel de pozitiv cum il stiam. Si deloc vaicaret.

Ba chiar reusea sa se consoleze cu gandul ca el suporta mai usor decat altii arsurile prin prisma faptului ca are deja cateva tatuaje si – deci – e obisnuit cu senzatia de arsura usoara. Era sedat pana in maduva oaselor, insa adrenalina nu-l lasa sa adoarma„, a continuat ea.

CITEŞTE ŞI INCENDIU COLECTIV. Bogdan Istrate, un tânăr de 22 de ani, a pierdut lupta cu viaţa

Alex i-a povestit cum a trecut prin iadul de la Colectiv.

Mi-a confirmat ca in doar jumatate de minut intreg tavanul ardea cu valvatai. Zicea ca a pornit degraba inspre iesire, insa odata ajuns la 1 metru jumatate de usa, sleit de puteri fiind (din pricina intoxicatiei, asa cum aveam sa aflu ulterior), s-a aruncat la pamant pentru a nu se lasa cuprins de flacari.

Si mai zicea ca a avut noroc ca un dulap de lemn a cazut peste el, tinandu-i drept scut in fata flacarilor.

Atunci a inceput sa respire prin tricou… un aer mult prea inecacios. Simtea deja cum il calcau oamenii in picioare, iar asta l-a motivat sa se tarasca pana in cadrul usii. S-a tarat cu tot cu nepretuitul lui aparat foto fara de care nu concepea sa traiasca… cu ultimele lui puteri. Acolo, la usa, doua sau poate mai multe maini curajoase l-au tras afara.

Insista pe faptul ca nu si-a pierdut nicio secunda cunostinta si se imbarbata la ideea ca el este bine atata timp cat a ajuns pe picioarele lui la ambulanta. Mai apoi, a intrat – tot pe picioare – in spital… acolo unde le spunea tuturor sa-i preia mai intai pe cei mai grav raniti decat el. Avea arsuri de gradul 2 si 3 pe 30% din suprafata corpului„, relateaza Andreea.

Tanarul era ars pe maini, pe urechi, pe ceafa si pe cap, dar si pe jumatatea superioara a spatelui.

Insa chiar si asa… era un supravietuitor si zambea increzator la gandul zilei de maine. Repeta obsesiv ca el este bine, ca a fost printre cei norocosi. (…) Din pacate in cateva zile au inceput problemele grave la plamani. Punand cap la cap detalii si ascultand si alte povesti de la locul faptei, am realizat cu groaza ca Alex al nostru a iesit afara mult mai tarziu decat isi aducea el aminte. Pesemne isi pierduse cunostinta inauntru, cazut fiind la podea.

Motiv pentru care poate 15 sau 20 minute petrecute inauntru si le amintea ca fiind doar cateva secunde. Insa plamanii lui intoxicati prevesteau nenorocirea, la fel si arsurile interioare. Rudimentar spus, fazelor arsurilor exterioare ale lui Alex li s-au suprapus fazele inflamatiei de cai aeriene si fazele sindromului ARDS. Iar dupa 7 zile, lupta s-a dovedit mult prea crancena pentru organismul lui slabit, care n-a mai putut duce tot chinul„, povesteste Andreea.

Alex Chelba s-a stins din viata sambata dupa amiaza, la Spitalul de Arsi din Bucuresti. A fost a 39-a victima care a pierdut lupta pentru viata.

VEZI ŞI Victimele din Colectiv, URMĂRITE DE BLESTEMUL FOCULUI. Coincidenţe stranii care îţi ridică părul pe tine