Dialog emoţionant între un tată şi fiul pierdut la Colectiv: Îl visez, a venit şi a zis „Uite, tata are barbă de boier”

La sfârşitul acestei luni se împlineşte o jumătate de an de la tragedia de la Colectiv, în urma căreia şi-au pierdut viaţa 64 de tineri. Amintirea şi poveştile celor dispăruţi provoacă încă o vie emoţie, mai ales când sunt trecute prin filtrul emoţiei şi sentimentelor celor care i-au iubit cel mai mult.

14 apr. 2016, 14:26
Dialog emoţionant între un tată şi fiul pierdut la Colectiv: Îl visez, a venit şi a zis „Uite, tata are barbă de boier”

Alexandru Hogea s-a stins pe 22 noiembrie. Avea 19 ani și a fost victima cu numărul 60 a incendiului din Colectiv. Era din Sinaia, studia la Facultatea de Automatică și Calculatoare, de la Universitatea București, și fusese transportat pe 7 noiembrie la spitalul AKH din Viena.

Citeşte şi Tânăr MORT ÎN COLECTIV, chemat la audieri. Tatăl lui Alex: Am primit o invitaţie pe numele copilului meu mort

Acum, la aproape cinci luni de la moartea lui Alexandru, tatăl său, Narcis Hogea, pare să fie mai aproape ca oricând de fiul său. „Narcis este un tată fericit, un inginer care nu prea a profesat, lucrează în vânzări…am spus-o eu acum câtva timp, sunt un tată a doi îngeri: unul e sus, în Rai, sunt convins de chestia asta, iar celălalt e pe Pământ.

Teodora….care este cu noi aici este, îmi place mie să spun că este un trup cu două suflete, pentru că îl simt pe Alexandru de multe ori în ultima perioadă în cum gândește ea, în ceea ce face ea.

Sunt un tată fericit și acum mai sunt ceva: sunt mesagerul, sau încerc să fiu, să mă ridic la această onoare, să fiu mesagerul lui Alexandru pe Pământ, să fac ce-ar fi vrut el să fac și ce-mi transmite el să fac, ce simt eu că-mi transmite el să fac…Cam asta sunt„, se descrie simplu şi emoţionant Narcis Hogea, într-un interiviu pentru celmaibuntata.ro.

În familia Hogea despre Alexandru se vorbeşte numai la prezent. „La început, după ce am venit de la Viena, când ne-am întâlnit cu Teodora, seara am început să povestim. Și de câte ori maică-sa zicea “Alexandru a fost” Teodora o corecta “Nu, mamă, Alexandru este!”. Și eu simt că este, la fel ca ea și de aceea o să povestesc la prezent și despre el.

Citeşte şi Mărturiile tânărului în scaun cu rotile, salvat din Colectiv: Am luat o gură de aer şi am strigat după ajutor

Să începem cu Teodora: este o fată minunată, nu este la fel de liniștită cum a fost Alexandru…la un moment dat chiar Alexandru îmi spunea că se vede foarte tare diferența de generații, chiar între ei doi. Dacă lui Alexandru îi spuneam câteodată că trebuie să facă un lucru pentru că trebuie, pur și simplu, iar el, bombănind, (zâmbește) mai accepta, Teodora nu este așa. “Dar de ce?” (zâmbește și mai tare) “Nu ințeleg” și dacă nu înțelege, s-a terminat. Este…cum să spun eu…are nevoie de mine, are nevoie de maică-sa, dar cred că un pic mai mult de mine ca să-i dau încredere. După ce s-a întâmplat cu Alexandru și ne-am întors noi de la Viena, ne-am întâlnit cu ea undeva la Ploiești, ea venise cu prietenii noștri. Primul lucru pe care l-a făcut a fost să se uite în ochii mei, tot timpul când vine de undeva se uită în ochii mei și dacă eu inspir încredere, e și ea liniștită…Așa o simt eu…Mă mai ciondănesc cu ea (râde)… (…)

De câte ori suntem la masă, sunt 4 tacâmuri, asta tot Teodora a zis: “ăsta-i locul lui Alexandru, îi punem și lui”….îi punem mâncare și inițial ne gândeam că mâncarea rămâne acolo și a venit soția cu o idee: hai să luăm fiecare ceva din farfuria lui și zicem bogdaproste și atunci e bine, că altfel pare nasol, că nu s-a atins nimeni de farfurie„, mai spune tatăl lui Alexandru.

Citeşte şi TRAGEDIA din Colectiv, reconstituită secundă cu secundă. Incendiul a durat 153 de secunde

De asemenea, Alexandru îi apare destul de des în vise. „Îl visez…l-am visat acum două nopți…l-am visat de trei ori foarte clar. Și de obicei știi când îl visez? Când încep să am îndoieli, seara, dacă lui îi e bine acolo.
Am scris la un moment dat ceva pe calculator și am scris chestia asta că venea mereu și ne îmbrățisa. Și am scris acolo că mi-e tare dor de îmbrățișarea lui (oftează) și în noaptea aia am visat că a venit și m-a luat în brațe…Și i-am simțit brațele pe spatele meu, îți dai seama? Și în visul ăsta….eu n-aveam barbă până să se întâmple nenorocirea, el avea barbă, dar barbă din asta de poartă tinerii…și eram mai mulți și după ce m-a luat în brate a zis: “Ia, uite, tata are barbă de boier!” și celelalte rude au zis că ele mi-au spus s-o dau jos..”Nu, tată, îți stă foarte bine cu barbă”..Acu’ nici c-o mai dau jos (râde)„, spune Narcis Hogea.