INCENDIU COLECTIV. Primele concluzii din ancheta penală. De ce s-a propagat atât de repede focul

INCENDIU COLECTIV. Potrivit primelor date din ancheta penală în cazul Colectiv, incendiul a izbucnit din cauza artificiilor de exterior care au aprins în câteva secunde burele de pe pereţii clubului.

18 dec. 2015, 08:16
INCENDIU COLECTIV. Primele concluzii din ancheta penală. De ce s-a propagat atât de repede focul

INCENDIU COLECTIV. Potrivit România TV, testele au arătat că focul s-a extins din cauza buretelui. Concluziile preliminare au fost transmise procurorilor de la Parchetul General.

Experţii de la Petroşani au reconstituit incendiul din Colectiv şi au concluzionat că artificiile de exterior au aprins imediat buretele de pe pereţi, iar focul s-a extins în 50 de secunde la tavan.

Experţii Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă Petroşani au efectuat un experiment judiciar pentru a stabili modul în care s-a produs şi extins incendiul care a avut loc în clubul din Bucureşti, în seara zilei de 30 octombrie. La experiment au participat şeful Institutului Naţional de Criminalistică, dar şi procurorul de caz.

„În cadrul expertizei, am efectuat un experiment tehnic pe o anumită porţiune relevantă din clubul Colectiv, respectiv zona cu stâlpul pe care au urcat flăcările spre tavan. A fost o simulare la scară 1 la 1, adică la scara reală. Am creat exact condiţiile din club şi am studiat mecanismele de iniţiere şi de propagare a incendiului pe porţiunea relevantă. Focul s-a propagat foarte repede şi a produs foarte mult fum şi gaze. Am recoltat şi probe de gaz din mai multe puncte. Experimentul a fost şi înregistrat video. Mai multe nu vă pot spune, cert este că nu am mai întâlnit niciodată în toată activitatea mea un asemenea caz. Simularea am efectuat-o la solicitarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Expertiza urmează să o finalizăm în aproximativ o lună de zile şi o vom înainta procurorilor”, a declarat George Găman, directorul Institutului, pentru „Evenimentul zilei”.

CITEŞTE ŞI INCENDIU COLECTIV. 37 de răniţi mai sunt internaţi, dintre care unul în stare critică

Numărul persoanelor decedate în incendiul de la Colectiv este de 62, dintre care 27 au murit în incendiu, 24 în spitalele din țară și 11 dintre răniții transferați în străinătate.

CITEŞTE ŞI Două AMBULANŢE PRIVATE au ajuns la Colectiv în noaptea tragediei, dar NU au fost lăsate să intervină