INCENDIU la Cernobîl. Cum este afectată România. Anunţ OFICIAL de la Ministerul Mediului

Mai multe incendii de vegetaţie au izbucnit în zona Cernobîl. Staţiile de monitorizare a calităţii aerului din România, de la graniţa cu Ucraina, nu au înregistrat până în prezent nicio creştere cu semnificaţie radiologică a nivelurilor de radioactivitate a mediului, informează Ministerul Mediului.

02 iul. 2015, 14:53
INCENDIU la Cernobîl. Cum este afectată România. Anunţ OFICIAL de la Ministerul Mediului

Incendiile de vegetaţie izbucnite în apropierea fostei centrale nucleare Cernobîl au generat creşterea nivelului de radiaţii în zonă, au anunţat autorităţile ucrainene.

Astfel, joi dimineaţă au fost stinse incendiile de pe toate suprafeţele de iarbă, în prezent, continuând localizarea şi stingerea suprafeţelor de turbă care ard mocnit, informează Ministerul Mediului, apelor şi Pădurilor (MMAP).

Citeşte şi ALERTĂ CU RADIAŢII la graniţele României. Concentraţii puternice de la Cernobîl VIDEO

Măsurătorile efectuate până în prezent demonstrează că modificările parametrilor de radiaţie, cu excepţia perimetrelor incendiilor, nu depăşesc normele stabilite pentru fiecare regiune din Ucraina, iar în Kiev se află în limitele normale ale fondului natural, au transmis Ambasadei României cele două autorităţi ucrainene responsabile de verificarea nivelului de radioactivitate – Serviciul de Stat pentru Situaţii de Urgenţă şi Inspecţia de Stat pentru Reglementare Nucleară a Ucrainei.

„Totodată, staţiile de monitorizare a calităţii aerului din România, de la graniţa cu Ucraina, nu au înregistrat până în prezent nicio creştere cu semnificaţie radiologică a nivelurilor de radioactivitate a mediului pe teritoriul naţional, aşadar România este în afara oricărei stări de îngrijorare ca urmare a evenimentelor petrecute la centrala nucleară de la Cernobâl. Mai mult decât atât, conform modelului de dispersie şi a prognozei întocmite de Administraţia Naţională de Meteorologie, norul de fum format în urma incendiului nu va pătrunde în România în urmatoarele 36 de ore”, se arată în comunicatul MMAP.

Ministerul Mediului a dat dispoziţie Agenţiei Naţionale de Protecţia Mediului să monitorizeze atent, 24 din 24 de ore, calitatea aerului din România, prin staţiile de monitorizare.

Citeşte şi ANM: Norul radioactiv de la Cernobîl nu va ajunge deasupra României – VIDEO


loading...