Incendiu devastator într-un bloc turn din Londra. Oamenii au coborât pe cearşafuri înnodate. 17 morţi şi zeci de răniţiVIDEO

Un incendiu a izbucnit la o clădire de apartamente cu 24 de etaje, din vestul Londrei - Grenfell Tower, aproximativ 200 de pompieri şi 20 de autospeciale s-au luptat cu flăcările.

14 iun. 2017, 03:22

UPDATE: Numărul morţilor în tragedia din blocul-turn a crescut, joi, la 17. Se estimează că acesta va creşte şi în următoarele zile, mai multe persoane aflându-se în stare gravă, la spital. 

UPDATE: Bilanţul incendiului din blocul Grenfell Tower din Londra a crescut la 12 morţi, a anunţat Poliţia Metropolitană citată de The Guardian.

Bilanţul anterior era de şase morţi şi 74 de răniţi, dintre care 12 în stare critică.

UPDATE: Un bărbat a fost salvat din flăcări la aproximativ 12 ore după izbucnirea incendiului din Grenfell Tower. Un bărbat a fost salvat din flăcări la aproximativ 12 ore după izbucnirea incendiului din Grenfell Tower, Londra, relatează Daily Mail.

Mulţi s-au temut că bărbatul de origine asiatică, în vârstă de aproximativ 50 de ani, se va număra printre cei morţi în incendiu. Persoanele evacuate din clădire, care stăteau pe stradă, l-au văzut pe bărbat încercând să le atragă atenţia serviciilor de intervenţie în situaţii de urgenţă fluturând un pulover în faţa ferestrei apartamentului său, de la etajul a XI-lea.

Bărbatul a fost salvat în cele din urmă la scurt timp după ora locală 12 (14 ora României).

Pe de altă parte, o femeie şi-a pierdut doi dintre cei şase copii în timp ce încerca să scape din blocul în flăcări, în timp ce alţi locatari şi-au aruncat copiii pe geam, în speranţa că aceştia vor supravieţui, au povestit martori.

Toată lumea era în stare de şoc, toată lumea fugea, ţipa„, a spus un locuitor din bloc, Michael Paramasivan, pentru BBC. „Am vorbit cu o doamnă care locuieşte la etajul al 21-lea. Are şase copii. A plecat cu toţi şase. Când a coborât, erau numai patru cu ea„, a adăugat el.

Un alt martor, Tamara, a povestit că a văzut mai mulţi oameni încercând să îşi arunce copiii pe geam. „Erau oameni care îşi aruncau copiii afară. ‘Salvaţi-mi copiii, salvaţi-mi copiii!’„, a povestit ea.

Erau oameni la geamuri: ‘Ajutaţi-mă, ajutaţi-mă, ajutaţi-mă!’. Vedeai focul intrând în casă, în ultima cameră în care erau şi pur şi simplu cuprinzând întregul apartament„, a adăugat ea.

O altă femeie a povestit că o mamă care se afla etajl al nouălea sau al 10-lea şi-a aruncat bebeluşul pe geam şi că acesta a fost prins de un bărbat.

UPDATE: Bilanţul răniţilor în incendiul din Grenfell Tower din Londra a crescut la 64, dintre care 20 sunt în stare critică, a anunţat Serviciul de Ambulanţă din capitala britanică, citat de The Guardian.

UPDATE: Bilanţul victimelor este posibil să crească în cursul unei operaţiuni de recuperare complexă, care va dura mai multe zile. Cel puţin 50 de persoane primeau îngrijiri la spital. 

UPDATE: The Guardian anunţă cel puţin şase morţi, citând poliţia metropolitană. 

UPDATE: Poliţia a transformat o biserică din apropierea incendiului din vestul Londrei într-un centru improvizat de evacuare, relatează The Associated Press.

UPDATE: Poliţia Metropolitană a informat că în blocul de 120 de apartamente există şi persoane decedate, însă nu se ştie care este numărul exact al acestora. Cât priveşte soarta răniţilor, serviciile de salvare au confirmat că aproximativ 50 de persoane au ajuns la spital şi primesc îngrijiri medicale.

O coloană de fum gros s-a întins peste oraş.

UPDATE: Comisarul Dany Cotton, de la brigada de pompieri, a declarat că incendiul din Grenfell Tower ar fi putut face victime, însă nu a precizat dacă şi câte victime – morţi şi răniţi – ar putea fi în turn.

UPDATE: Blocul era locuit de mulţi rezidenţi musulmani. Cei mai mulţi dintre aceştia nu se aflau în apartamentele lor când s-a produs dezastrul, deoarece paticipau la slujbele de Ramadan. Presa britanică a mai informat că la ora la care s-a produs dezastrul, în clădire se aflau şi femei şi copii printre cei ale căror apartamente au fost afectate de flăcări.

Primarul Londrei, Sadiq Khan, a declarat dezastrul ca fiind un „incident major”.

UPDATE: Presa britanică mai scrie că blocul de proprietari are o veche istorie de nereguli privind respectarea normele de securitate ale clădirii şi ale locatarilor acesteia. Asociaţia de locatari şi-a exprimat în repetate rânduri nemulţumirea pentru că nu s-au luat măsuri în acest sens.

UPDATE: Mai multe publicaţii britanice au informat că incendiul ar fi fost declanşat de o defecţiune la un frigider dintr-un apartament de le primele etaje ale blocului.

UPDATE: Incendiul a izbucnit miercuri, în jurul orei locale 01:00. Presa britanică relatează că incendiul a izbucnit, cel mai probabil, la etajul al IV-lea al clădirii. Anterior, se spusese că ar fi izbucnit la etajul al II-lea al blocului.

UPDATE: Locatarii au cerut disperaţi ajutor, iar în clădire se auzeau oameni ţipând de frică. Unii dintre ei au înnodat cearşafuri şi le-au prins de ferestre pentru a coborî pe acestea şi a ajunge afară.

UPDATE: Echipele de intervenţie au format un cordon de securitate în jurul clădirii şi a celorlalte clădiri din apropierea blocului care riscă să se prăbuşească în orice moment. Zona în care s-a produs dezastrul este dens populată.

UPDATE: Douăzeci de ambulanţe trimise la Grenfell Tower; primarul Londrei Sadiq Khan anunţă un „incident major”; trei linii de metrou, închise

UPDATE: Medicii au acordat îngrijiri unui număr de cel puţin 15 persoane după ce au inhalat fum în incendiul de la Grenfell Tower, în nordul Londrei, Relatează The Associated Press. Primarul capitalei britanice Sadiq Khan a anunţat că s-a declarat un „incident major, scrie BBC News. Focul arde de peste trei ore şi a cuprins aproape toate cele 27 de etaje ale blocului turn.

UPDATE: Poliția londoneză a precizat că, „deocamdată, numai doi răniți primesc îngrijiri la fața locului după ce s-au intoxicat cu fum”.

„Poliția, brigada de pompieri și serviciile de ambulanță din Londra sunt la fața locului”, a adăugat poliția londoneză.

UPDATE: Poliţia metropolitană din Londra anunţă că evacuează în continuare oameni din blocul turn Grenfell Tower cu 27 de etaje, cuprins de un incendiu în zona North Kensington, în vestul Londrei, relatează The Associated Press.

Poliţia metropolitană a anunţat că ”o evacuare este în curs”.

Potrivit BBC, întregul turn ardea şi există temeri că s-ar putea prăbuşi.

Brigada pompierilor de la Londra a anunţat că 40 de echipaje au fost trimise la faţa locului.