Incendiul din California a devenit al doilea cel mai mare din istoria statului. Focul s-a extins la peste 200.000 de hectare, pompierii controlează doar o cincime

Un incendiu ce face ravagii în nordul Californiei şi care a devenit al doilea cel mai mare din istoria acestui stat american s-a extins duminică pe circa 200.000 de hectare şi a provocat rănirea a trei pompieri.

09 aug. 2021, 17:15
Incendiul din California a devenit al doilea cel mai mare din istoria statului. Focul s-a extins la peste 200.000 de hectare, pompierii controlează doar o cincime

Denumit ”Dixie Fire”, incendiul care arde la nord-est de San Francisco s-a extins pe circa 200.000 de hectare de la aproximativ 110.000 de hectare la jumătatea săptămânii trecute, a anunţat pe Twitter Departamentului Forestier şi de Protecţie împotriva Incendiilor din California. Incendiul este activ de 26 de zile şi este controlat în proporţie de 21%, a precizat departamentul.

Zona mistuită de flăcări are aproximativ dimensiunea oraşului Cancun din Mexic şi este mai mare decât suprafaţa Houston din statul american Texas. Incendiul s-a intensificat duminică în zona vestică pe fondul umidităţii reduse şi a vântului puternic care bate în direcţie sud-vest şi a temperaturilor ridicate şi a secetei în zona de est, a indicat departamentul, adăugând că flăcările s-au răspândit în patru comitate. Peste 5.000 de pompieri se luptă în prezent cu Dixie Fire. ”Asistăm la manifestări ale incendiului pe care nici chiar pompierii veterani nu le-au văzut în cariera lor”, a declarat pentru Washington Post purtătorul de cuvânt al departamentului citat, Edwin Zuniga. Doar incendiul denumit ”August Complex”, care s-a declanşat în luna august 2020 în California şi a mistuit peste 400 000 de hectare, a fost mai mare.

Până în prezent, acest incendiu de vegetaţie nu a făcut nicio victimă. Flăcările au avariat 42 de locuinţe, sedii comerciale şi alte clădiri şi au distrus 627 de astfel de structuri, conform departamentului citat. Biroul şerifului din comitatul Plumas a emis noi ordine de evacuare, duminică după-amiază, după răspândirea ”Dixie Fire”.

Citește și Fumul de la incendiile de pădure a ajuns la Polul Nord. Situaţia este catastrofală VIDEO

California se confruntă de obicei cu un punct culminant al sezonului incendiilor de vegetaţie spre sfârşitul anului. Statul este pe cale să înregistreze în acest an o suprafaţă mai mare mistuită de flăcări în comparaţie cu anul trecut, când a fost consemnat cel mai grav sezon al incendiilor.

Cauza incendiului rămâne în curs de investigare. Compania Pacific Gas & Electric (PG&E) a declarat că ar fi putut izbucni după ce un copac a căzut pe una dintre liniile sale electrice. Un judecător federal a ordonat vineri seară PG&E să ofere explicaţii privind rolul companiei de utilităţi în declanşarea incendiului. Judecătorul districtual William Alsup a declarat că PG&E are termen până la 16 august să răspundă. ”Răspunsurile date de PG&E nu vor fi considerate ca o admitere de către PG&E a faptului că a provocat un incendiu, însă vor servi ca punct de plecare pentru discuţii”, a spus judecătorul. PG&E a declarat Washington Post că ”va oferi un răspuns până la termenul limită”. Compania a fost găsită anterior vinovată pentru provocarea ”Camp Fire”, un incendiu care aproape a şters de pe hartă oraşul Paradise şi în care şi-au pierdut viaţa 86 de persoane în 2018.

Citește și Accident terifiant în Grecia. Un avion s-a prăbuşit când stingea incendiile de vegetaţie pe insula Zakynthos VIDEO