Incendiul din Ucraina se agravează. Militarii intervin cu tancuri modificate pentru a-i pune capăt

Echipele de salvare din Ucraina au decis, miercuri, să folosească tancuri modificate pentru a stinge incendiul gigantic izbucnit luni seara la un depozit petrolier de lângă Kiev și care a provocat o puternică poluare în zonă.

10 iun. 2015, 14:14
Incendiul din Ucraina se agravează. Militarii intervin cu tancuri modificate pentru a-i pune capăt

Cinci rezervoare petroliere continuau să ardă, miercuri, a anunțat șeful Serviciului pentru Situații de Urgență al Ucrainei, Mykola Cecetkin, adăugând că se pregătește un nou ‘atac cu spumă’, cu ajutorul extinctoarelor, în după-amiaza zilei de miercuri.

‘S-a decis să fie utilizate tancuri de pompieri, pentru a facilita accesul’ la focarele de incendiu, a anunțat, la rândul său, ministrul de interne ucrainean, Arsen Avakov.

Este vorba de vehicule de pompieri pe șenile, create în 2010 pe baza un tanc T-64, într-o uzină din Harkov, în estul Ucrainei. Aceste ‘tancuri’ vor veni în sprijinul celor ’45 de vehicule, 300 de oameni și a unui tren de pompieri’ deja mobilizați la fața locului, potrivit aceleiași surse.

O coloană de fum negru, dens, continua să se ridice miercuri deasupra zonei afectate, la 30 de km sud-vest de capitala ucraineană, potrivit unui jurnalist al AFP prezent la fața locului.

Potrivit lui Avakov, tactica echipelor de salvare este de a nu lăsa focul să se propage, lăsând însă să ardă rezervoarele. ‘Nu vrem să grăbim procesul, riscând viața pompierilor’, a scris ministrul de interne ucrainean pe pagina sa de Facebook, potrivit Agerpres.

Cel puțin trei pompieri și un angajat al depozitului au murit în urma incendiului care s-a declanșat luni seara și care a provocat o serie de explozii puternice marți, după ce focul s-a propagat la alte rezervoare, potrivit bilanțului oficial.

Citeşte şi Incendiu devastator lângă Kiev: Flăcările pot fi stinse în zeci de ore. Cinci persoane şi-au pierdut viaţa

La Kiev, concentrația de substanțe toxice în aer ‘a depășit toate normele’, a anunțat primarul capitalei Vitali Kliciko, care a ordonat stropirea străzilor. Serviciile sanitare ale capitalei ucrainene le-au recomandat la rândul lor copiilor și femeilor însărcinate să se abțină de la lungi plimbări în aer liber.

Substanța cea mai periculoasă este benzopirenul, agent cancerigen, care poate rămâne în aer timp de mai multe săptămâni, a explicat, pentru AFP, Iaroslav Movcian, directorul Centrului ecologic ucrainean


loading...