Începe proiectarea pentru lucrările de reabilitare a casetei aflate sub cuva râului Dâmboviţa

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a semnat, împreună cu reprezentanţii Asocierii Construcţii Erbaşu SA - GEMITE RO SRL, două contracte de proiectare şi execuţie care vizează reabilitarea reţelei de canalizare a Bucureştiului, informează PMB, printr-un comunicat.

30 iul. 2019, 08:43
Începe proiectarea pentru lucrările de reabilitare a casetei aflate sub cuva râului Dâmboviţa

Este vorba despre ambele loturi ale contractului de lucrări „Reabilitarea Casetei şi sistemului său principal de drenare pe partea stângă a Casetei (în sectoarele Ciurel – Unirii – Vitan)” – CL4 din cadrul proiectului „Finalizarea Staţiei de Epurare Glina, reabilitarea principalelor colectoare de canalizare şi a canalului colector Dâmboviţa (Caseta) în Municipiul Bucureşti – Etapa II”.

„Facem astăzi încă un pas esenţial pentru reabilitarea reţelei de canalizare din municipiul Bucureşti, prin demararea unor ample lucrări de modernizare şi reparaţii structurale ale casetei aflate sub cuva râului Dâmboviţa. Se va lucra în subteran pe o lungime de peste 10 kilometri şi se vor reabilita sau reconstrui staţiile de pompare a apei de la Eroilor, Opereta şi Mihai Bravu. Prin realizarea acestor lucrări se va reduce nivelul de infiltraţii în acest colector, ceea ce înseamnă beneficii clare pentru sănătatea populaţiei, precum şi pentru mediu, conform directivelor europene. Subliniez faptul că este pentru prima dată, în ultimele decenii, când administraţia locală reabilitează reţeaua de canalizare a Bucureştiului şi atrage fonduri europene pentru derularea acestui proiect major de investiţii, esenţial pentru Capitală”, a declarat primarul general, citat în comunicat.

Potrivit PMB, prin realizarea lucrărilor pe cele două loturi se asigură reabilitarea casetei pe o lungime de circa 10,3 km, a unora din racordurile colectoarelor principale la casetă, reconformarea a patru accese tehnologice de vizitare existente şi construirea a 19 accese noi, reabilitarea sau reconstruirea staţiilor de pompare a apei din dren de la Eroilor, Operetă şi Mihai Bravu.

Contractele de lucrări au o durată de proiectare şi execuţie de 24 de luni, la care se adaugă 60 de luni perioada de notificare a defectelor.

Valoarea contractului pentru Lotul 1 este de 83.502.675,02 lei (fără TVA), iar pentru lotul 2 este de 106.140.549,80 lei (fără TVA).

Primăria menţionează că în cadrul proiectului finanţat din fonduri europene, prin POIM, se află în derulare încă patru contracte de lucrări ce vizează extinderea staţiei de epurare a apelor uzate Glina cu treaptă secundară şi terţiară, de construcţie a incineratorului pentru nămolul rezultat din procesul de epurare, lucrări în subteran de reabilitare a casetei pe sectoarele Vitan – NH Popeşti şi NH Popeşti – Glina, a colectoarelor principale de canalizare A0 şi B0, precum şi de reabilitare/ extindere a reţelelor de canalizare din cartierele Cotroceni, Regina Maria şi Tineretului.

Totodată, în cadrul lucrărilor la incineratorul de nămol au fost finalizate lucrările de excavaţii, de execuţie şi testare a coloanelor de beton necesare pentru îmbunătăţirea rezistenţei solului pentru toate obiectele incineratorului de nămol şi au fost executate parţial lucrările de turnare a radierului.

Pentru bazinele de aerare din cadrul staţiei de epurare au fost realizate lucrări de terasamente, precum şi 94% din coloanele de material granular ce au rolul de a stabiliza solul. La decantoarele secundare au început lucrările de decopertare strat vegetal şi cele de săpătură generală. La sfârşitul lunii iunie se înregistra un progres fizic global de 11,41%, precizează sursa citată.

Au fost realizate trei sisteme de descărcare a apelor provenite din lacurile Titan, Tineretului şi Carol în cuva superioară a râului Dâmboviţa, care asigură reducerea aportului de apă neuzată (apă freatică, apă meteorică) care ajunge în staţia de epurare ape uzate Glina.

Valoarea totală a proiectului „Finalizarea Staţiei de Epurare Glina, reabilitarea principalelor colectoare de canalizare şi a canalului colector Dâmboviţa (Caseta) în municipiul Bucureşti – Etapa II” este de 1.738.198.440 lei (inclusiv TVA), din care valoarea totală eligibilă este de 1.448.498.700 lei. Perioada de implementare a proiectului este de 82 de luni, între 03.01.2014 şi 31.10.2020.