Începe RĂZBOIUL: Un lider de temut ordonă ARMATEI să se pregătească de LUPTĂ

Liderul nord-coreean Kim Jong-Un a ordonat armatei sale să se pregătească de luptă, în contextul apropiatelor manevre militare anuale ce urmează să fie desfășurate în comun de forțele americane și sud-coreene.

23 feb. 2015, 07:22

Într-un discurs ‘istoric’ ținut în fața Comisiei militare centrale (CMC) a partidului unic, Kim a cerut Statului Major al Armatei populare coreene (APC) ‘să se pregătească pentru a reacționa la orice formă de război declarat de inamic’, au indicat luni surse oficiale nord-coreene citate de AFP, potrivit Agerpres.

Reuniunea comisiei menționate a avut loc în urma desfășurării, săptămâna trecută, a unor exerciții militare nord-coreene — supervizate de Kim—, în timpul cărora a fost simulat un atac asupra unei insule sud-coreene din Marea Japoniei.

Reuniunea MCM intervine la scurt timp după un exerciţiu militar nord-coreean urmărit personal de către liderul de la Phenian, în cadrul căruia a fost simulat un atac asupra unei linii de front din Coreea de Sud.

La exerciţiul militar au participat unităţi de artilerie care, în 2010, au bombardat Insula Yeonpyeong din Sudul vecin, ucigând patru persoane şi stârnind îngrijorări privind un eventual conflict pe scară largă, scrie firstpost.com.

Liderul de la Phenian a subliniat importanţa ca Armata Poporului Coreean (KPA) „să îşi concentreze toate eforturile pe pregătirea pentru luptă” şi a spus că este nevoie de simplificarea şi reorganizarea „maşinăriei” KPA,  a informat agenţia oficială de presă KCNA. Comisia militară a discutat şi despre o „schimbare radicală” în privinţa operaţiunilor de apărare naţională, fără a publica însă detalii.

Coreea de Nord a făcut trei teste nucleare şi ameninţă cu efectuarea celui de al IV-lea, pe fondul tensiunilor privind noi sancţiuni ale SUA şi al încercărilor ONU de a cenzira Phenianul privind situaţia Drepturilor Omului din această ţară, potrivit firstpost.com.

Actualele tensiuni riscă să se amplifice luna viitoare, când SUA şi Coreea de Sud vor participa la exerciţiile militare comune anuale „Key Resolve” şi „Foal Eagle”.