A început tradiţionala vânătoare de mistreţi de la Balc. Milionarii Europei au sosit deja în România

Avioanele particulare cu invitaţii milionari ai lui Ion Ţiriac au sosit încă de miercuri seară la Oradea, pentru tradiţionala vânătoare de la Balc. La controversatul eveniment, care se desfăşoară joi şi vineri, participă oameni de afaceri, politicieni renumiţi din Europa, dar şi oaspeţi regali.

15 dec. 2016, 06:39
A început tradiţionala vânătoare de mistreţi de la Balc. Milionarii Europei au sosit deja în România

Pe domeniul de la Balc joi şi vineri se vor auzi focuri de armă. Este al 11-lea an în care se organizează vânătoarea de mistreți, iar oaspeţii de seamă au ajuns de miercuri seară cu avioanele private, pe aeroportul din Oradea. Creatorul de modă italian Stefano Ricci, prinţul Dimitrie Sturdza, dar şi moştenitorul imperiului Porsche vor participa, la fel ca în anii trecuţi.

Vânătoarea de mistreţi, crescuţi special pentru acest lucru pe cele peste 1.000 de hectare ale domeniului, se organizează de obicei în trei reprize. Special sunt tocmiţi săteni cu ziua, pentru a ajuta la goana vânatului.

Vânătoarea organizată an de an la Balc este văzută ca un adevărat măcel de mii de români. În anii trecuţi, mai multe ONG-uri au protestat în faţa domeniului. Acţiunea nu este considerată a fi vânătoare pentru că, spun ele, animalele se învârt într-un mediu îngrădit chiar dacă vorbim de o suprafaţă de teren de peste 1.500 de hectare.

De ce a decalat Ţiriac evenimentul

De obicei vânătoarea de la Balc avea loc în primul weekend al noului an, însă în ultimii doi ani Ion Țiriac a schimbat data. Anul trecut vânătoarea a avut loc cu o săptămână înaintea Crăciunului, iar acum, în 2016, acesta a fost decalată pentru a evita aglomerația de la Aeoportul Oradea. Vineri, 16 decembrie, vor avea loc primele curse low cost operate de Blue Air între Oradea și București, iar omul de afaceri a decalat programul pentru a-și feri invitații de ochii presei.

Conform Agerpres, miercuri ar fi aterizat la Oradea câțiva dintre invitații constanți la vânătoare: creatorul de moda italian Stefano Ricci, prințul Dimitrie Sturdza, Wolfgang Porsche, moștenitorul imperiului auto cu același nume, Klaus Mangold, fostul președinte al grupului Daimler-Chrysler sau Frantz Rauch, cel mai mare producător de sucuri din Europa.

Conform tradiției, vânătoarea de la Balc se desfășoară pe parcursul a două zile. Joi au fost programate două goane, iar vineri doar una. La fel ca în fiecare an, vânătoarea se încheie cu o petrecere pe domeniul de la Balc. Carnea mistreţilor ucişi va fi donată către cămine de copii şi bătrâni, după ce va fi verificată de veterinari.