Închisoare pe viaţă pentru că a încercat să decapiteze un bărbat, la metrou

Bărbatul care a atacat și rănit grav cu cuțitul un pasager la o stație de metrou din Londra, în decembrie anul trecut, în timp ce striga că acționează astfel pentru Siria, a fost condamnat, luni, la închisoare pe viață de un tribunal din capitala Marii Britanii, relatează Reuters.

01 aug. 2016, 16:58
Închisoare pe viaţă pentru că a încercat să decapiteze un bărbat, la metrou

Închisoare pe viață pentru autorul unei tentative de decapitare la metroul londonez. Muhaydin Mire, 30 de ani, estul Londrei, a trântit victima la pământ, lovindu-l pe bărbat în cap înainte de a încerca să-i taie gâtul și provocând acestuia o rană de 12 centimetri, care a necesitat o intervenție chirurgicală de cinci ore.

Descris inițial de poliție ca un ‘incident terorist’, atacul de la gara Leytonstone, în estul Londrei, a fost investigat de Comandamentul de combatere a terorismului din cadrul Poliței Metropolitane.

„În timp ce Mire nu a fost acuzat de infracțiuni legate de terorism, pare, din comentariile făcute de el la momentul atacului și din conținutul descărcat pe telefonul său, că este posibil să fi fost inspirat de propaganda teroristă „, a declarat comandantul Dean Haydon.

Mire, care a încercat să atace alți câțiva oameni în timpul incidentului, a pledat vinovat pentru patru capete de acuzare de tentativă de rănire, dar a negat că a încercat să-și ucidă victima.

La pronunțarea pedepsei, luni, judecătorul Nicholas Hilliard a afirmat că deși suferind, la momentul faptelor, de schizofrenie de tip paranoic, Muhaydin Mire a fost motivat de conflictul din Siria, relevă AFP.

Citeşte şi PANICĂ la metrou, la Londra. Evacuare de urgenţă din cauza unui pachet suspect

‘A fost o tentativă de a ucide o persoană nevinovată, din motive ideologice, tăindu-i gâtul în văzul tuturor pentru a avea un impact maxim’, a declarat judecătorul.

La 5 decembrie 2015, Muhaydin Mire a rănit două persoane, dintre care una grav, la intrarea în stația de metrou Leytonstone, în estul Londrei, la două zile după primele lovituri aeriene britanice care vizau gruparea Stat Islamic (SI) în Siria.

Principala victimă, un bărbat de 56 de ani, prezenta o tăietură adâncă de doisprezece centimetri lungime la gât, care a necesitat o intervenție chirurgicală de cinci ore.

‘Este pentru frații mei sirieni. Voi face să curgă sângele vostru’, a spus Muhaydin Mire în momentul agresiunii, calificată teroristă de autorități, a indicat procurorul Jonathan Rees în timpul procesului.

Telefonul său mobil conținea un document privind loviturile coaliției internaționale în Siria și Irak, precum și imagini cu soldatul Lee Rigby, asasinat în mod sălbatic la Londra, în mai 2013, și cu ostatici ai SI înainte de a fi decapitați, a explicat de asemenea procurorul.

La câteva zile după agresiune, fratele atacatorului a afirmat că acesta a fost internat timp de trei luni în 2007 pentru crize de paranoia, provocate poate de consumul de canabis.

Doar după ce va efectua opt ani și jumătate de închisoare la spitalul psihiatric de înaltă securitate din Broadmoor (centrul Angliei), Muhaydin Mire va putea să depună o cerere pentru o eventuală eliberare condiționată, a precizat judecătorul.