Închisorile din Franţa sunt pline de ISLAMIŞTI RADICALI

Aproximativ 60 % din deţinuţii din Franţa, adică aproape 40.000 de persoane, pot fi consideraţi ca aparţinând culturii sau religiei musulmane şi mai multe sute dintre aceştia sunt islamişti radicali, potrivit unui raport parlamentar, relatează joi agenţia Reuters, citată de Agerpres.

23 oct. 2014, 17:18
Închisorile din Franţa sunt pline de ISLAMIŞTI RADICALI

Deputatul UMP Guillaume Larrivé, fost consilier al lui Nicolas Sarkozy la Palatul Elysée, estimează că acest fenomen reprezintă o miză pentru securitatea naţională ”care, în prezent, nu este suficient luată în calcul”.

El propune ”un plan global împotriva radicalizării islamiste în închisori”, în raportul său pentru aviz în cadrul bugetului administraţiei penitenciare pe 2015.

”Închisorile franceze au devenit unul din locurile – nu singurul, ci un loc important – de radicalizare islamistă şi de recrutare a unor indivizi susceptibili de a bascula către violenţa teroristă”, a adăugat deputatul UMP de Yonne (departament din nord-est).

”Ameninţarea este atât de mare că trebuie anticipat un fenomen nou: cel al tratamentului penitenciar, după întoarcerea lor în Franţa, în cazul a sute de jihadişti plecaţi să lupte în zona irakiano-siriană”, scrie deputatul.

Citeşte şi Sarkozy nu mai vrea să vadă în Franţa islamişti radicali

Începând din 2003, un birou de informaţii penitenciare, denumit EMS-3, asigură supravegherea celor mai periculoşi deţinuţi. Dintre cei aproximativ 800 de indivizi controlaţi, 150 prezentau în 2012 un profil islamist, relata în iunie o sursă sindicală.

Aproximativ 90 de deţinuţi fac obiectul în Franţa al unei supravegheri particulare, având în vedere riscul de radicalizare islamistă în închisori, declara la rândul său în iunie ministrul justiţiei, Christiane Taubira.

Potrivit lui Guillaume Larrivé, în ultimele luni, aproape 1.000 de francezi sau străini care locuiau în Franţa au plecat în Siria şi Irak, aproape 120 s-au întors şi 53 sunt deja încarceraţi.