Incident în Golful Aden: O navă de război iraniană a luat în cătare un elicopter şi o navă americană

O navă de război iraniană a îndreptat o armă automată, de pe puntea sa, către un elicopter militar american şi o navă militară a coaliţiei antiteroriste, informează CNN. Incidentul s-a petrecut în Golful Aden.

05 aug. 2015, 17:46

Incidentul s-a petrecut în Golful Aden, în urmă cu două săptămâni, a declarat o oficialitate americană din cadrul Apărării SUA, informează CNN.

Cele două nave de război se aflau la câteva sute de metri distanţă una de cealaltă, când un membru al echipajului navei iraniene a îndreptat o armă – cel mai probabil o mitralieră automată, aflată pe puntea vasului, către o navă a coaliţiei antiteroriste şi un elicopter militar american. Elicopterul abia aterizase pe puntea vasului de război, precizează aceeaşi sursă.

Echipajele navei şi elicopterului au observat imediat prezenţa unui cameraman care stătea chiar în spatele trăgătorului iranian. „Voiau să captureze imagini de senzaţie când au îndreptat arma spre noi? Voiau să facă un film de propagandă? O fi vrut vreunul dintre ei să facă fotografii pe care să i le trimită prietenei lui? Nu ştim încă”, a spus oficialitatea americană, care nu a dezvăluit naţionalitatea navei de război a coaliţiei.

Incidentul a durat aproximativ un minut, timp în care nu s-a tras niciun foc, iar nava coaliţiei nu s-a mişcat din loc. Membri ai Marinei americane au făcut fotografii în timpul incidentului, dar niciuna nu a fost dată publicităţii.

În urmă cu câteva săptămâni s-au înregistrat două incidente mai serioase în care au fost implicate nave ale Marinei americane şi nave ale armatei iraniene. Navele americane au fost nevoite să tragă semnale sonore pentru a avertiza navele iraniene că se apropie prea mult de cele americane.