Incident în Marea Chinei de Sud: Avioane de vânătoare chineze s-au apropiat periculos de un avion american

'Un incident americano-chinez s-a petrecut în Marea Chinei de Sud, unde două avioane de vânătoare chineze s-au apropiat marți în mod "periculos" de un avion de recunoaștere american în Marea Chinei de Sud, a informat un purtător de cuvânt al Pentagonului

20 mai 2016, 12:28
Incident în Marea Chinei de Sud: Avioane de vânătoare chineze s-au apropiat periculos de un avion american

Incidentul a avut loc marţi, în „spațiul aerian internațional”, în timpul unei „patrulări de rutină” a avionului american, a precizat maiorul Jamie Davis, purtător de cuvânt al Pentagonului.

Ministerul american al Apărării utilizează „canalele diplomatice și militare corespunzătoare” pentru a reacționa la incident, a subliniat purtătorul de cuvânt.

Statele Unite și China se opun în chestiunea Mării Chinei de Sud, o zonă strategică pentru comerțul mondial.

Beijingul revendică aproape în întregime Marea Chinei de Sud, ignorând revendicările altor țări ca Vietnamul, Filipinele, Malaezia și Brunei, potrivitt Agerpres.

SUA evită să se implice în chestiunile legate de suveranitate, dar consideră că ele trebuie rezolvate pe cale diplomatică, și nu prin politica faptului împlinit dusă de China.

Citeşte şi Pentagon: Un avion militar american, interceptat „în mod periculos” de un avion de vânătoare rusesc

Washingtonul a efectuat în repetate rânduri operațiuni de „libertate a navigației” în regiune pentru a atrage atenția că resping revendicările de suveranitate ale Beijingului.

Pentru a-și sprijini revendicările, China a efectuat recent imense operațiuni de rambleiere a insulițelor Arhipelagului Spratly, unele cu puțin ieșite de sub apă.

China pretinde să fie considerate apele sale teritoriale și spațiul său aerian zona de 12 mile din jurul acestor construcții, mai scrie AFP.