Incidenţa apariţiei cheagurilor de sânge după administrarea vaccinului AstraZeneca aproape s-a dublat într-o săptămână. Anunţ îngrijorător al autorităţilor din Marea Britanie

Autoritatea de reglementare a medicamentelor din Marea Britanie a anunţat, joi, un număr de 168 de cazuri grave de formare a unor cheaguri de sânge la persoane vaccinate cu o doză de vaccin pentru Covid-19 al AstraZeneca, reprezentând o rată de 7,9 cheaguri la 1 milion de doze, o creştere a incidenţei faţă de datele de săptămâna trecută.

23 apr. 2021, 10:56
Incidenţa apariţiei cheagurilor de sânge după administrarea vaccinului AstraZeneca aproape s-a dublat într-o săptămână. Anunţ îngrijorător al autorităţilor din Marea Britanie

Adam Finn, profesor de pediatrie la Bristol University, a spus că această creştere a numărului de cazuri de apariţie a cheagurilor de sânge era aşteptată. „Cazurile sunt raportate rapid şi sigur, dar sunt şi cazuri care au apărut anterior, iar acum sunt recunoscute şi raportate„, a spus Finn, citat de CDE News. Săptămâna trecută fuseseră raportate 100 astfel de cazuri, incidenţa fiind de 4,9 la 1 milion de doze.

A existat o atenţie sporită asupra vaccinului pentru Covid-19 al AstraZeneca în legătură cu cazuri foarte rare de cheaguri de sânge, iar unele ţări, inclusiv Marea Britanie, au recomandat ca numai persoane care au peste o anumită vârstă să fie imunizate cu acest vaccin.

În Marea Britanie au fost administrate 21,2 milioane de prime doze din vaccinul dezvoltat de AstraZeneca, toate cazurile de efecte adverse, cu excepţia unuia singur, fiind raportate după prima doză. Nu a fost oferit un total al cazurilor de efecte adverse după administrarea celei de-a doua doze.

Citeşte şi Agenţia Europeană a Medicamentului a făcut anunţul. Vaccinarea cu Johnson&Johnson DUCE la formarea unor cheaguri de sânge

În total au fost raportate 32 de decese din cauza cheagurilor de sînge, comparativ cu 22 săptămâna trecută, dar rata de decese provocate de cheaguri de sânge a scăzut de la 22% la 19%, însă incidenţa apariţiei de cheaguri aproape că s-a dublat.

Marea Britanie a recomandat ca persoanele cu vârste de sub 30 de ani să primească o alternativă la vaccinul AstraZeneca-Oxford, după ce autoritatea de reglementare a medicamentelor a descoperit că există dovezi ale unei legături între cazurile rare de cheaguri de sânge şi nivelul scăzut al trombocitelor.

Mai multe ţări, între care Franţa, autorităţile au limitat vacinarea cu vaccinul de la AstraZeneca la persoanele cu vârste de peste 55 de ani.

Citeşte şi S-a aflat de ce se formează cheaguri de sânge după vaccinarea cu AstraZeneca