Incidente periculoase cu avioane militare, în Rusia, în apropiere de graniţa cu Ucraina

Două incidente în care au fost implicate avioane militare s-au produs joi în Rusia. Un bombardier Su-34 (Fullback, în codificarea NATO) s-a răsturnat în timpul aterizării în regiunea Voronej, în apropiere de frontiera cu Ucraina, iar un avion MiG-29 (Fulcrum, în codificarea NATO) s-a prăbușit în zona poligonului Așuluk (regiunea Astrahan, sudul Rusiei), în timpul unui exercițiu, relatează agenția de presă Unian.

05 iun. 2015, 06:45
Incidente periculoase cu avioane militare, în Rusia, în apropiere de graniţa cu Ucraina

Potrivit Ministerului Apărării rus, în timpul aterizării avionului de luptă Su-34 a explodat un pneu, iar avionul a ieșit de pe pistă și s-a răsturnat, relatează agenția ucraineană de presă. Versiunea prezentată de RIA Novosti este că, din cauza unei defecțiuni la sistemul de frânare, aparatul de zbor a derapat și a ieșit de pe pistă. Indiferent de cauze, avionul a fost grav avariat — are trenul de aterizare distrus, o aripă și fuselajul puternic afectate. În prezent, experți ai ministerului estimează prejudiciile. Conform informațiilor inițiale, nu s-au înregistrat victime și nici distrugeri la sol. Incidentul s-a produs pe aeroportul militar Buturlinovka. Acesta este primul incident în istoria aviației militare ruse cu implicarea acestui bombardier avansat cu dublă comandă.

În celălalt caz, un avion cu reacție MiG-29 s-a prăbușit în apropiere de Astrahan din cauza unor probleme tehnice, în timpul unui zbor efectuat în cadrul unor aplicații militare, potrivit datelor preliminare. ‘Avionul a explodat, a luat foc și a fost distrus’, au declarat pentru RIA Novosti surse din Ministerul Apărării rus. Piloții au reușit să se catapulteze, ambii fiind răniți.

Citeşte şi Rusia pregăteşte o invazie masivă în estul Ucrainei, susţine Petro Poroşenko

Citând surse din cadrul structurilor de securitate, publicația LifeNews a relatat că, înainte de a se prăbuși, avionul de vânătoare MiG-29 a lansat două bombe de tipul P-50. Avionul decolase cu muniția completă la bord, conform acelorași surse. Dar, surse din cadrul Ministerului Apărării rus insistă că avionul nu avea muniție la bord.

La decizia conducerii armatei aerului a Rusiei, toate zborurile aparatelor de tip MiG-29 au fost suspendate până la stabilirea cauzelor prăbușirii avionului. În acest scop, a fost creată o comisie de anchetă ad-hoc.


loading...