Incidente violente între poliţişti şi mii de manifestanţi în faţa sediului guvernului de la Pristina

Noi confruntări violente au izbucnit, marți, în fața sediului guvernului de la Pristina, între poliție și mai multe mii de manifestanți care cereau demisia ministrului sârb al muncii din executivul condus de premierul kosovar Isa Mustafa, demnitarul fiind acuzat de insulte la adresa albanezilor din Kosovo, teritoriu care și-a autoproclamat independența de Serbia în 2008.

27 ian. 2015, 16:01
Incidente violente între poliţişti şi mii de manifestanţi în faţa sediului guvernului de la Pristina

Confruntări violente au loc la Pristina, capitala Kosovo. Forţele de ordine au intervenit dur împotriva miilor de manifestanţi care au protestat împotriva guvernului.

Manifestanții au aruncat cu pietre asupra poliției, aceasta fiind nevoită să facă uz cu gaze lacrimogene. Potrivit relatării AFP, cel puțin patru polițiști au fost răniți în aceste incidente, informează Agerpres.

Confruntările de marți survin la numai trei zile după alte violențe izbucnite după acțiunea de protest de sâmbătă la care au participat circa 7.000 de persoane, cerând demiterea ministrului sârb al muncii Aleksandar Jablanovic.

Acesta a provocat furia majorității albaneze din Kosovo după ce i-a calificat drept „sălbatici” pe albanezii care, în urmă cu două săptămâni, au împiedicat un grup de sârbi să viziteze o mănăstire din vestul Kosovo cu ocazia Crăciunului pe stil vechi, sub pretextul că printre pelerini se află „criminali de război”.

Ulterior, ministrul și-a cerut scuze în public pentru declarația făcută, însă gestul său nu a fost luat în considerare de majoritatea albaneză, care reprezintă peste 90% din totalul celor 1,8 milioane de locuitori ai Kosovo, mai multe manifestații având loc în ultimele două săptămâni, cele de dinainte fiind însă de amploare mai redusă.

Guvernul de la Pristina, recent format și care este condus de premierul Isa Mustafa include mai mulți miniștri de etnie sârbă, ca semn al voinței de a detensiona relațiile cu sârbii din Kosovo, dar și cu Serbia, țară care nu recunoaște independența Kosovo, teritoriu cu străvechi mănăstiri și biserici ortodoxe și pe care Belgradul îl consideră inima poporului sârb.