Incidentul din Carolina de Sud: Poliţistul alb care a împuşcat un negru în spate a fost filmat

Bărbatul care a înregistrat imagini video în care poate fi văzut cum, în Carolina de Sud, un polițist alb doboară un afro-american, împușcându-l în spate, a afirmat că cei doi erau în toiul unei altercații cu puțin timp înainte ca el să înceapă să filmeze, informează AFP, citată de Agerpres. 

09 apr. 2015, 08:26
Incidentul din Carolina de Sud: Poliţistul alb care a împuşcat un negru în spate a fost filmat

Bărbatul împușcat de un polițist la Charleston s-a bătut cu acesta cu puțin timp înainte, a dezvăluit un martor.  ‘Înainte ca eu să încep să filmez, ambii se aflau pe jos. Îmi amintesc că polițistul avea controlul asupra situației’, a relatat miercuri Feidin Santana, într-un interviu pentru postul de televiziune NBC News.

‘El (polițistul) îl ținea sub control pe Scott (victima) și Scott încerca să scape cu ajutorul pistolului Taser (cu electroșocuri), însă, cum am mai spus-o, el nu a folosit deloc Taserul împotriva polițistului’, a adăugat Santana. ‘După cum puteți vedea în imaginile video, ofițerul de poliție pur și simplu l-a împușcat în spate. Am știut imediat că aveam în mâinile mele ceva important’, a mai povestit acest martor direct.

Imaginile video filmate de Santana au făcut înconjurul lumii. În acestea se poate vedea cu un polițist alb, Michael Slager, de 33 de ani, doboară un bărbat negru, Walter Scott, 50 de ani, care încearcă să fugă. Polițistul îl împușcă în spate de opt ori, nimerindu-l de cinci ori, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Un poliţist alb din SUA, pus sub acuzare după ce a împuşcat un bărbat de culoare

După aceste împușcături, polițistul, care îl oprise pe Walter Scott pentru un banal control rutier, a afirmat inițial, la stația sa radio, că victima i-a luat pistolul paralizant, potrivit The New York Times.

Feidin Santana, care a filmat aceste evenimente sâmbăta trecută, în timp ce se întorcea de la muncă, a pus materialul video la dispoziția apropiaților victimei, care l-au calificat drept ‘erou’. ‘Erau foarte emoționați. Și eu la fel’, a mai povestit Santana.

Acest eveniment este ultimul episod dintr-o serie de acte de violență polițienească față de comunitatea afro-americană din SUA, acte dintre care unele, cum a fost cel din Ferguson (Missouri) de vara trecută, au provocat manifestații care escaladat uneori în ample revolte.