Incredibil din ce fac doi bistriţeni 50.000 de euro pe an. Au nevoie doar de câţiva câini bine atrenaţi

Doi tineri din Bistriţa reuşesc să câştige într-un an chiar şi 50.000 de euro. De mare ajutor le sunt câţiva câini dresaţi care caută şi găsesc trufe în pădurile din România.

07 nov. 2016, 11:45
Incredibil din ce fac doi bistriţeni 50.000 de euro pe an. Au nevoie doar de câţiva câini bine atrenaţi

În vârstă de 35 de ani, Alin Diaconu are deja 14 ani de experiență în căutarea de trufe, iar în urmă cu șapte ani a început să lucreze alături de prietenul său Alexandru Fechete, scrie bistriteanul.ro. „În anii buni, când sunt multe trufe, prețul scade semnificativ. În anii în care acestea sunt puține crește și prețul. Eu fac, în funcție de an, între 10.000 și 50.000 de euro”, a povestit Alin.

Citeşte şi Lămâia: Beneficii pentru frumuseţe de care nu ştiai

Tânărul s-a specializat în Italia, unde trufele sunt extrem de apreciate și căutate. În timp, el a ajuns să cunoască toate locurile din județul Bistrița-Năsăud unde se găsesc trufe.

Alin și Alexandru cresc 24 de câini din diferite rase, pe care îi dresează și apoi îi folosesc în pădure pentru a căuta trufe. Trufele nu pot fi găsite fără ajutorul câinilor care ajung să cunoască trufa după mirosul specific. Un astfel de câine dresat ajunge să coste între 5.000 și 7.000 de euro. În trecut, Alin a reușit să scoată trufe chiar și de la 47 de centimetri adâncime. Iar prietenul său, Alexandru, a găsit o trufă-record, de 847 de grame.

Trufele sunt niște ciuperci comestibile care se dezvoltă pe rădăcinile unor specii de arbori, cum ar fi stejarul, alunul, pinul sau fagul. Planta aflată în simbioză cu trufa este cea care îi conferă acesteia gustul, mirosul și culoarea specifică.

Citeşte şi Gaura neagră şi ecourile unei morţi stelare: Fenomenul de „dezmembrare mareică” eliberează o energie uriaşă

Deoarece trufele sunt foarte greu de găsit și foarte scumpe, ele sunt numite și „diamantele pământului”, „diamantele negre” sau „aurul negru”. Sunt considerate alimente de lux, fiind folosite numai la prepararea celor mai rafinate rețete, în cele mai extravagante restaurante. Trufele se vând chiar și cu peste 100 de euro kilogramul.