Incredibil, un manual de istorie scrie că atentatele de la 11 septembrie au fost plănuite de CIA. Ce reacţie are directorul editurii

Un manual şcolar intitulat "Istoria secolului XX", destinat elevilor dela ştiinţe umane din instituţiile de învăţământ din Franţa, cuprinde un paragraf surpinzător referitor la atentatele de la 11 septembrie 2001, de la New York.

19 ian. 2020, 18:59

Manualul a apărut la editura Ellipses, iar autorii se pare că au îmbrăţişat teoria complotului cu privire la atentatele de la New York, care au schimbat lumea, pentru că vorbesc de implicarea CIA în respectivele atacuri teroriste.

Concret, conform publicaţiei Les Nouvelles Observateur, la pagina 204 este scris negru pe alb: „Acest eveniment mondial – fără îndoială orchestrat de CIA (serviciile secrete) pentru a impune influența americană în Orientul Mijlociu? – atinge simbolurile puterii americane pe teritoriul său„.

Această incizie „șocantă”, care „insinuează o teză revizionistă”, a fost reperată de un grup de profesori de istorie din învățământul secundar şi dezbătută larg pe Facebook, în termeni critici, ei spunând că în ciuda semnului său de întrebare, teoria conspirației în legătură cu atentatele de la World Trade Center este prezentată ca o ipoteză mai mult decât plauzibilă. „Este suficient să semeni confuzie în mintea celor cărora le este destinată această carte: tinerii despre care se știe că sunt mai permeabili decât media la teoriile conspirației„, scriu aceştia.

Luat la întrebări, Brieuc Bénézet, directorul editurii Ellipses, a declarat că regretă prezența în manual a acestor cuvinte, care „nu corespund în niciun fel liniei sale editoriale„. Potrivit acestuia, autorul cărții a sesizat eroarea de recitire, recunoscând că expresia este „confuză”.

Potrivit unui sondaj Ifop realizat în decembrie 2018, 21% dintre francezii cu vârsta sub 35 de ani cred că guvernul american este implicat în orchestrarea atentatelor din 11 septembrie 2001, de la New York.