Incredibil! Un șofer român de TIR a fost arestat și amendat cu peste 5 milioane de euro în Franța

Un șofer român de TIR a ajuns în spatele gratiilor și a primit o amendă colosală, după ce a fost prins de autoritățile franceze că transporta zece tone de țigări contrafăcute.

31 mai 2023, 13:22
Incredibil! Un șofer român de TIR a fost arestat și amendat cu peste 5 milioane de euro în Franța
Incredibil! Un șofer român de TIR a fost arestat și amendat cu 5 milioane de euro în Franța

Un șofer român de TIR a fost arestat și amendat cu peste 5 milioane de euro în Franța. Românul a fost condamnat șa un an de închisoare în Franța și trebuie să plătească peste 5 milioane de euro, suma aferentă valorii țigărilor descoperite și confiscate de polițiștii francezi.

Citește și Cod rutier. Amendă în valoare 5500 de lei pentru şoferii care folosesc GPS! Pericolul îi pândește pe toți cei care ignoră această regulă

Un șofer român de TIR a fost arestat și amendat cu peste 5 milioane de euro în Franța

Zilele trecute, funcționarii vamali din Franța au percheziționat încărcătura unui șofer român și au găsit echivalentul a 10 tone de țigări contrafăcute pe 26 de paleți.

Mai mult, asupra bărbatului au fost găsite trei telefoane, dintre care unul era folosit ca router pentru a păcăli repetoarele telefonice.

Imediat, autoritățile franceze au dispus reținerea românului, confiscarea tirului, dar și a întregii încărcărturi.

Atunci când șoferul român, care practică această meserie de peste 14 ani, a ajuns în fața instanței din Avesnes pentru a-și explica acțiunile acesta a spus că el doar execută ordinele.

„Eu doar execut ordinele”, a declarat românul în fața instanței.

Procurorii francezi spun că românul a primit un bilet de avion pe ruta Republica Moldova – Germania, Düsseldorf, de la un așa-zis angajator al cărui nume bărbatul nu a vrut să-l precizeze.

Acesta a călătorit din Germania până la Anvers, Belgia, pentru a ridica semiremorca sigilată și apoi a plecat spre Paris.

Deoarece nu avea asupra sa documente care să justifice transportul, autoritățile din Franța au considerat acest act drept contrabandă.

„Tocmai pentru că există șoferi ca inculpatul, care nu sunt foarte atenți, există mult trafic”, a spus procurorul adjunct, care a cerut 12 luni de închisoare cu somație, o amendă de 5.249.790 de euro și confiscarea camionului și a țigărilor.

Chiar dacă avocatul șoferului a invocat prezumția de nevinovăție și a cerut achitarea, instanța a urmat decizia procurorului adjunct și a dispus reținerea românului. Cu toate acestea, românul poate ataca decizia.

Este al doilea șofer român de camion care primește o amendă astronomică în Franța. La începutul acestui an un alt șofer român de TIR s-a ales cu o amendă de 3 milioane de euro, după ce în urma unui control de rutină, polițiștii din Franța au descoperit în camionul său sute de kilograme de cannabis.

Românul, angajat al unei firme de transport din Spania, se îndrepta la finalul lunii ianuarie, spre Germania, când a oprit camionul pe autostrada A31, în zona de odihnă.

La un moment dat, poliţiştii din Dijon care efectuau un control de rutină l-au întrebat pe șoferul român ce transportă în camion, iar acesta din urmă le-a spus că fructe și legume.

Cu toate acestea, oamenii legii au vrut să se asigure că șoferul spune adevărul și au verificat încărcătura.

Mare le-a fost mirarea polițiștilor francezi atunci când au descoperit 13 sacoşe de rafie care conţineau pungi termosigilate umplute cu cannabis, potrivit Le Journal du Centre.

Imediat, oamenii legii au percheziționat și cabina camionului, unde au descoperit alte 21 de pungi ascunse chiar sub scaunul şoferului.

În urma perchezițiilor, autorităţile din Dijon au confiscat 289,56 kilograme de cannabis. Valoarea încărcăturii a fost estimată la 2.895.600 de euro.

Şoferul român a fost reținut de polițiștii francezi și  judecat în regim de urgenţă. Acesta a fost condamnat la doi ani de închisoare și trebuie să plătească aproximativ 3 milioane de euro, adică valoarea  drogurilor pe care le transporta.

Citește și COD RUTIER 2023. Șoferii sunt obligați să facă un nou test medical, după ce numărul accidentelor a crescut considerabil din cauza oboselii acestora