Incredibila poveste a bărbatului care s-a predat poliției la 30 de ani după ce a evadat deoarece pandemia l-a lăsat fără casă și loc de muncă

Un bărbat din Australia a decis să se predea poliției la 30 de ani după o evadare ca-n filme, deoarece a rămas fără casă și loc de muncă din cauza pandemiei.

24 sept. 2021, 09:44
Incredibila poveste a bărbatului care s-a predat poliției la 30 de ani după ce a evadat deoarece pandemia l-a lăsat fără casă și loc de muncă

Un bărbat din Australia, pe nume Darko “Dougie” Desic, care evadase din închisoare de aproape treizeci de ani, s-a predat recent Poliției pentru a fi reîncarcerat, deoarece din cauza pandemiei a rămas fără locuință și loc de muncă.

La data de 1 august 1992, Dargo Dougie Desic, era de 13 luni închis, ca parte dintr-o sentință de de trei ani și jumătate pentru cultivarea marijuanei. În acea zi Darko „Dougie” Desic a luat deciza a scăpa de la Grafton Correctional Center din New South Wales, folosindu-se de o lamă de ferăstrău și un cuțit pentru de șuruburi. În ciuda unei căutări ample, autoritățile nu au reușit niciodată să îl localizeze pe Desic, iar el a rămas un fugar în următorii 29 de ani.

Condamnatul, născut în Iugoslavia a ajuns pe plajele din nordul orașului Sydney, unde a lucrat în construcții pentru a-și câștiga existența. Datorită situației sale, era un om introvertit, nu vorbea niciodată cu nimeni despre trecutul său și se mergea pe jos pe distanțe mari deoarece nu putea obține permisul de conducere. De asemenea, el nu a vizitat niciodată un medic sau un dentist în ultimii 29 de ani, pentru a evita să fie recunoscut.

Fiind unul dintre cei mai renumiți fugari din Australia, Desic a avut motive să evite să atragă atenția. Odată a fost prezentat în popularul serial de televiziune Australia’s Most Wanted, când o persoană a crezut că l-a văzut la nord de Sydney, așa că Desic încercat din răsputeri să fie o prezență cât mai discretă.

Fugarul emigrant a primit cetățenie fără ca el să fi știut

În mod ironic, fără ca el să fi aflat, autoritățile au decis să elimine statutul de fugar al lui Desic la 20 de ani de la evadarea sa. De asemenea Desic habar nu avea că a devenit cetățean oficial al Australiei, deoarece oficialii din domeniul imigrației au renunțat să îl mai caute și i-au acordat în cele din urmă rezidența în 2008. Una dintre cele mai mari motivații pentru evadarea din închisoare fusese de fapt teama de a fi deportat în Iugoslavia natală, unde ar fi fost pedepsit pentru fugise pentru a evita să fie recrutat în armată.

Din păcate, lucrul de muncitor la zi în construcții nu îi permitea să câștige plătea îneajuns încât să-și plătească că chiria la termen, iar pe măsură ce locurile de muncă s-a împuținat din cauza pandemiei, situația a devenit și dificilă pentu Desic. La un moment dat, a fost dat afară din locuința sa pentru că nu plătise chiria și a fost obligat să doarmă pe plajă. În cele din urmă, a decis că închisoarea era „mult mai ușoară” decât lipsa de adăpost și s-a predat.

Localnicii vor eliberarea fugarului: Era un om decent, n-a deranjat niciodată pe nimeni

Duminică dimineață, Darko Desic a decis să se predea în secția de poliție Dee Why și a fost acuzat de evadare din arestul legal și plasat în închisoare fără cauțiune. Era exact ceea ce spera să se întâmple, dar acum membrii comunității în care a trăit în ultimele trei decenii vor să-l vadă din nou un om liber.

Belle Higgins, fiica lui Peter Higgins, dezvoltator imobiliar și una dintre cele mai bogate persoane din Northern Beaches, a început o campanie online GoFundMe care a strâns deja peste 25.000 de dolari pentru a-l ajuta pe Desic, în vârstă de 64 de ani, să înceapă o viață nouă. Tatăl ei ar fi angajat un avocat cu experiență pentru a-l reprezenta pe fugar în instanță. Alți membri ai comunității au vorbit foarte frumos despre el, descriindu-l ca un om decent, muncitor, care s-a păstrat pentru sine și nu a deranjat niciodată pe nimeni.

Desic mai are de stat în închisoare un an și o lună, pentru executarea pedepsei sale restante, înainte de a putea aplica pentru eliberare condiționată, dar se confruntă, de asemenea, cu o sentință maximă de șapte ani după gratii pentru că a evadat din închisoare, în urmă cu 30 de ani, relatează Odditycentral.com.