Incursiune nord-coreeană dincolo de linia de demarcaţie în Marea Galbenă

O navă de patrulare nord-coreeană a trecut vineri linia de demarcaţie maritimă cu Coreea de Sud în Marea Galbenă, după care a făcut cale întoarsă în urma unor tiruri de avertisment ale marinei sud-coreene, a anunţat Ministerul sud-coreean al Apărării, citat de France Presse.

19 sept. 2014, 07:28
Incursiune nord-coreeană dincolo de linia de demarcaţie în Marea Galbenă

O navă de patrulare nord-coreeană a trecut vineri linia de demarcaţie maritimă cu Coreea de Sud în Marea Galbenă. Vasul nord-coreean a făcut o incursiune de aproape un kilometru în partea sud-coreeană de după linia de demarcaţie maritimă, un loc unde au mai avut acroşaje violente în trecut, la scurtă vreme după miezul nopţii (03.00 GMT), a declarat un purtător de cuvânt pentru AFP.

‘Una dintre navele noastre a emis un avertisment oral prin portavoce şi a efectuat şase tiruri de avertisment’, a adăugat el. Vasul nord-coreean s-a întors de cealaltă parte a liniei de demarcaţie câteva minute mai târziu.

Este vorba despre prima încălcare a frontierei maritime din ultimele patru luni şi ea are loc cu câteva ore înaintea ceremoniei de deschidere a Jocurilor Asiatice în oraşul portuar Incheon, în Coreea de Sud, la care participă şi Coreea de Nord. Această linie de demarcaţie trasată de ONU după Războiul din Coreea (1950-1953) a fost teatrul mai multor confruntări scurte, dar sângeroase, între cei doi ‘fraţi rivali’, în 1999, 2002 şi 2009.