INDEMNIZAŢIA de creştere a copilului ar putea creşte. Vezi ce alte MODIFICĂRI sunt aduse legii

Comisia pentru muncă a Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect de lege prin care se elimină plafonul maxim al indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului, care era până acum fixat la 3.400 de lei. Totodată, indemnizaţia va fi acordată până când copilul împlineşte doi ani.

08 mart. 2016, 11:11
INDEMNIZAŢIA de creştere a copilului ar putea creşte. Vezi ce alte MODIFICĂRI sunt aduse legii

Persoanele care timp de doi ani au realizat minim 12 luni venituri supuse impozitului beneficiază de concediu pentru creşterea copilului timp de doi ani şi timp de trei ani pentru copilul cu handicap, prevede unul dintre articolele acestui proiect de lege, potrivit Agerpres.

Deputaţii din Comisia pentru muncă au stabilit, de asemenea, că indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului este de 85% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni lucrate din ultimii doi ani, anterior datei naşterii copilului.

Indemnizaţia minimă nu poate fi mai mică de 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat, iar plafonul maxim, de 3.400 de lei, pentru indemnizaţia pentru creşterea copilului a fost eliminat.

A fost eliminată şi opţiunea pentru mame de a sta acasă un an sau doi ani. Toate mamele pot sta acasă până când copilul împlineşte doi ani.

Indemnizația se majorează cu 85% din cuantumul salariului minim brut pe țară garantat pentru fiecare copil născut dintr-o sarcină gemelară, de tripleți sau multipleți, începând cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de naștere„, mai prevede proiectul de lege.

Potrivit documentului, persoanele care se întorc la muncă înainte de perioada la care au dreptul la concediu pentru creșterea copilului beneficiază de veniturile supuse impozitării, adică de salarii, la care se adaugă un „stimulent de inserție„, în cuantum lunar de 50% din indemnizația minimă garantată.

Prevederile acestui proiect urmează să intre în vigoare pe 1 iulie 2016.