Indemnizaţii de 50% din salariul mediu brut. Legea a fost votată şi merge la promulgare

Camera Deputaţilor a adoptat un proiect prin care veteranii de război, invalizii şi văduvele vor primi o indemnizaţie lunară de 50% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat

15 mai 2023, 18:39
Indemnizaţii de 50% din salariul mediu brut. Legea a fost votată şi merge la promulgare

Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, proiectul de lege privind aprobarea ordonanţei de urgenţã a Guvernului 47/2021 pentru completarea art. 1 din Legea nr.49/1991 privind acordarea de indemnizaţii şi sporuri invalizilor, pentru veteranii de război şi văduvele de război. Legea merge la Klaus Iohannis pentru promulgare.

Potrivit expunerii de motive, scopul actului normativ îl reprezintă acordarea acestei noi indemnizaţii de gratitudine, ce reprezintă modalitatea prin care statul român îşi exprimă recunoştinţa, respectul şi admiraţia faţă de cei care şi-au pus viaţa în slujba ţării, precum şi o reparaţie morală şi materială care să contribuie la asigurarea unui venit decent invalizilor, veteranilor şi văduvelor de război, dreptul financiar acordându-se exclusiv acestor categorii de beneficiari.

Mai mulţi bani pentru veteranii de război

„Invalizilor de război, veteranilor de război şi văduvelor de război li se acordă, lunar, o indemnizaţie de gratitudine, neimpozabilă, în valoare de 50% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat aferent anului pentru care se face plata”, conform proiectului de lege.

Salarii 2023. Bugetarii norocoşi care primesc mărire de leafă de la 1 iunie în plin scandal legat de austeritate

„În mandatul de ministru al Muncii, împreună cu actualul premier Nicolae Ciucă, ministru al Apărării la vremea respectivă, am decis instituirea acestei indemnizaţii de gratitudine ca o compensaţie morală şi materială pentru invalizii de război, văduve şi veterani. Această indemnizaţie de gratitudine este menită să contribuie la un trai decent pentru cei care şi-au pus viaţa pentru siguranţa ţării noastre şi în total, din nefericire, la vremea respectivă mai erau doar 2.521 de beneficiari. Această indemnizaţie de gratitudine are o valoare de 50% din câştigul salarial mediu brut care stă la baza constituirii bugetului de asigurări sociale şi, în momentul de faţă, ajunge la un cuantum de aproximativ 2.690 lei”, a explicat Raluca Turcan, de la tribuna plenului de luni al Camerei.

Ea a mai spus că ar trebui ca la finalul acestei sesiuni parlamentare, Camera Deputaţilor să voteze proiectul de lege privind modificarea pensiilor speciale, cât şi proiectul privind reforma sistemului public de pensii.

Mai mulţi bani pentru veterani şi pentru văduvele de război de la 1 ianuarie 2023. Creşterea este consistentă

„Aşadar, prin votul de astăzi, vă îndemn şi vă mulţumesc că decideţi să instituim definitiv această indemnizaţie de gratitudine şi, într-un fel aceasta să fie doar un prim pas la restabilirea echităţilor din sistemul de pensii, pentru că această indemnizaţie poate fi cumulată cu celelalte drepturi pe care le au veteranii de război, văduvele şi invalizii. La finalul acestei sesiuni legislative să ajungem ca în Camera Deputaţilor să dăm votul final deopotrivă pe modificările la legea pensiilor speciale şi la legea privind reforma sistemului public de pensii”, a conchis Turcan.

Propunerea legislativă a fost adoptată de Cameră, în calitate de for decizional şi astfel legea merge la promulgare.