Indicele de confort termic a depăşit PRAGUL CRITIC

ANM anunţă că INDICELE DE COFORT TERMIC a fost depăşit în mai multe zone din sudul şi estul României. 

03 aug. 2014, 14:04

Potrivit site-ului ANM, care actualizează din oră în oră harta indicelui de confort termic, acolo unde valoarea este egală sau mai mare de 80, populaţia trebuie să se protejeze adecvat. Indicele de confort termic este un index care coroborează temperatura aerului cu umiditatea relativă (mărime fizică egală cu cantitatea de vapori de apa care exista intr-un amestec gazos de aer si apa) pentru a determina o temperatura aparenta – cea resimtita de corpul uman.

 

Cum ne protejăm copiii de caniculă

Răcoriţi casa. Tineti geamurile deschise pe timpul noptii si inchideti-le de cum rasare soarele. Pe timpul zilei, trageti storurile daca aveti, daca nu jaluzelele sau draperiile. Astfel puteti reduce cu pana la 15 grade temperatura din camera.

Beţi lichide. Apa trebuie sa fie tot timpul la indemana. Pentru adulti este recomandat sa nu consume bauturi cu cofeina, pentru ca aceasta contribuie la deshidratare.

Lăsaţi copiii să adoarmă mai târziu. Pentru ca sunt in vacanta, lasati copiii sa se duca la culcare mai tarziu. Va prinde astfel dormind orele racoroase ale diminetii.

Ventilatorul, dimineaţa şi seara. Medicii spun ca la o temperatura de peste 35 de grade, procesul de transpiratie este ingreunat daca folositi un ventilator. Acesta este recomandat sa fie pornit numai dimineata si seara.

Aveţi grijă la medicamentele copiilor. Unele dintre medicamente pot creste temperatura corpului. Intrebati pediatrul daca medicamentele pe care i le-a prescris pe perioada verii n-au contraindicatii in ceea ce priveste soarele excesiv si canicula.

6. Nu-i lasati sa joace mult. Cand iesiti in parc fiti cu ochii pe copii si nu-i lasati sa alerge foarte mult. Daca cel mic incepe sa aiba ameteli, greturi, se simte slabit, transpira abundent, duceti-l intr-un loc racoros si dati-i multa apa (nu suc). Daca nu-si revine dupa cateva minute inseamna ca a facut insolatie si trebuie sa-l duceti de urgenta la medic. 

7. Imbracati-i lejer. Hainele inchise la culoare atrag soarele si acumuleaza caldura. Imbracati-i in haine lejere, de bumbac sau jerse, de culori deschise. Evitati jeans-ii si in general hainele care nu lasa pielea sa respire. Neaparat acoperiti-le capul cu o sapca sau o palariuta usoara. 

8. Nu iesiti afara dupa pranz. Copilul trebuie tinut la racoare pe timpul zilei. Evitati sa iesiti dupa pranz si mai devreme de ora 16:00.  

9. Mancati usor. Nu dati copiilor alimente fierbinti sau mancaruri grele. Daca sunt prea incalzite, alimentele vor ridica temperatura corpului, iar mancarurile grele vor tine „ocupat” oganismul pentru digestie. Sunt recomandate alimentele care contin multa apa: fructe, salate sau supe. 

10. Faceti-le dus cat mai des. Racoriti copiii facandu-le dus cat de des se poate. Daca aveti curte, nu va feriti sa stropiti copiii cu furtunul. (parent.net)