Indonezia îi suspendă pe oficialii de pe aeroportul de unde a decolat avionul AirAsia

Autoritățile indoneziene au suspendat oficiali aeroportuari care erau de serviciu atunci când zborul AirAsia QZ 8501 a decolat și ulterior s-a prăbușit în Marea Java, a declarat luni un oficial citat de DPA.

05 ian. 2015, 13:26
Indonezia îi suspendă pe oficialii de pe aeroportul de unde a decolat avionul AirAsia

„Ministrul transporturilor a dat instrucțiuni să se ia măsuri timpurii suspendând toți oficialii care au avut atribuții legate de incident”, a declarat într-o conferință de presă directorul general pentru transport aerian, Djoko Murjatmodjo.

El a mai spus că ministerul verifică ca nicio linie aeriană să nu zboare pe rute neautorizate. „Nu vom face discriminări și nu vom aplica standarde duble”, a spus Murjatmodjo.

Departamentul a precizat în weekend că zborul AirAsia a decolat din aeroportul din Surabaya spre Singapore duminică, deși avea aprobare de la minister pentru a folosi traseul doar lunea, marțea, joia și sâmbăta.

Cauzele prăbuşirii avionului Air Asia. Meteorologii au refăcut filmul prăbuşirii

„Trebuie să respectăm toate regulile, pentru că dacă le încălcăm vom produce dezordine în operațiunile de zbor”, a mai spus Murjatmodjo.

El a recunoscut că autoritățile aeroportului au acordat permisiunea de zbor avionul AirAsia pentru această rută duminică, dar a precizat că acest lucru s-a întâmplat din cauza „diferenței între datele folosite de minister și de oficialii aeroportuari”.

Biroul său efectuează în prezent o investigație privind circumstanțele în care un program neautorizat de zbor a putut să funcționeze neobservat timp de trei luni, a mai spus oficialul indonezian.

Avionul s-a prăbușit la 28 decembrie în timpul unui zbor de la Surabaya spre Singapore la 28 decembrie și nu a transmis un semnal SOS înainte de a dispărea de pe radare. Șeful Forțelor Navale din Malaezia, Abdul Aziz Jafaar, a anunțat că luni s-au descoperit încă trei cadavre, ridicând numărul acestora la 37 din 162, câte persoane se aflau la bord la momentul producerii accidentului.