Indonezienii şi-au ales PRIMUL preşedinte care nu face parte din ARMATĂ sau ELITA POLITICĂ

Joko Widodo a fost învestit luni în funcţia de preşedinte al Indoneziei, încheindu-se astfel un proces electoral prelungit şi contestat. El a candidat ca independent.

20 oct. 2014, 07:43
Indonezienii şi-au ales PRIMUL preşedinte care nu face parte din ARMATĂ sau ELITA POLITICĂ

Joko Widodo, cunoscut sub numele de Jokowi, a devenit astfel cel de-al şaptelea preşedinte al Indoneziei. Văzut ca un outsider în viaţa politică până la alegerea sa ca guvernator al Jakartei în urmă cu doi ani, Joko a depus jurământul în timp ce un cleric i-a ţinut o copie a Coranului deasupra capului.

La ceremonie au participat lideri şi reprezentanţi ai mai multor ţări, între care premierul australian Tony Abbott, premierul malaezian Najib Razak şi secretarul de stat american John Kerry.

Primul preşedintele care nu face parte din armată sau elita politică

Joko, un fost exportator de mobilă în vârstă de 53 de ani, este primul preşedintele indonezian care nu face parte din armată sau elita politică.

În discursul său de învestitură, Joko le-a cerut indonezienilor să lucreze împreună pentru a contribui la atingerea ‘obiectivului important’ de a face din Indonezia o ţară ‘independentă din punct de vedere politic şi economic’.

Joko a câştigat un scrutin contestat în luna iulie şi se confruntă cu o legislatură dominată de partidele de opoziţie loiale candidatului la preşedinţie învins în alegeri, fostul general Prabowo Subianto. Prabowo a refuzat anterior să recunoască înfrângerea şi a contestat rezultatul alegerilor la Curtea Constituţională.

Joko a câştigat notorietate ca primar al oraşului natal Surakarta, unde a îmbunătăţit sistemul serviciilor publice, construind parcuri şi furnizând asistenţă medicală şi învăţământ gratuite. În 2012, el a fost ales guvernator al oraşului Jakarta, după ce a promis că va decongestiona traficul şi va rezolva problema inundării oraşului.