Industria României crește prin programele adoptate de PSD la guvernare

Programul de Guvernare al PSD, centrat pe investiții publice record și susținerea firmelor care produc în România au pus industria țării pe un curs ascendent, cu progrese vizibile față de anul precedent, dar și de la lună la lună. Per ansamblu, cifra de afaceri din industrie a crescut cu 5,4% în termeni nominali, în primele două luni ale acestui an, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2023.
Alina Costache
18 apr. 2024, 12:22
Industria României crește prin programele adoptate de PSD la guvernare

Cifrele Eurostat plasează țara noastră pe locul 5 printre ţările membre cu cele mai importante creşteri ale producţiei industriale din blocul comunitar din ultimele luni. Iar această tendință este confirmată și de ultimele date ale Institutului Național de Statistică, publicate pe 17 aprilie, care arată că cifra de afaceri în industrie, pe total piaţa internă şi piaţa externă, a crescut în februarie, atât față de luna ianuarie 2024, cu 11,7%, cât și față de luna februarie 2023, cu 8,2%.

Pe marile grupe industriale, față de luna trecută, creșteri înregistrate au fost: industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+18,1%), industria bunurilor intermediare (+17,0%), industria bunurilor de capital (+11,0%), industria bunurilor de uz curent (+5,9%) și industria energetică (+5,6%).

Aceste date reconfirmă viabilitatea direcției asumate de premierul Ciolacu în programul de guvernare de a face din investiții motorul de creștere economică al României. PSD și-a propus în programul de guvernare să mizeze pe dezvoltarea producției interne și crearea de noi locuri de muncă, și reindustrializarea României prin scheme de ajutor de stat și facilități pentru producția autohtonă.

Industria auto, motor al economiei românești

Un exemplu relevant pentru schimbarea în bine a industriei românești este cel din segmentul auto. Un sector în care activează 150.000 de oameni, există mii de companii în țară care furnizează componente, comenzile pentru constructori sunt cifrate la 2,2 miliarde de euro, și asigură, doar prin intermediul Dacia, 10% din exportul României.

Datele statistice spun că în luna februarie 2024 au fost produse în România un număr de 50.488 autoturisme, o creștere de +3.54% față de luna februarie 2023. Dintre acestea 29.241 unități au fost produse în uzina Dacia de la Mioveni și 21.247 de uzina Ford Otosan de la Craiova.

Astfel, producția a fost de peste patru ori mai mare decât numărul autoturismelor noi înmatriculate, acestea atingând un volum de 11.339 unități, cu 8,92% mai puține decât în luna februarie 2022. Explicația acestei diferențe este dată de rezultatele foarte bune obținute de producătorii români la export, și în special de Dacia. Conform ACEA (Asociația Constructorilor Europeni de Automobile), în perioada ianuarie – februarie 2024 Dacia a vândut în Europa 98.505 mașini, în creștere cu 6,3% față de primele două luni din 2023.

Progresul constructorilor români de automobile este de așteptat să crească în partea a doua a anului, atunci când se va comercializa cea de-a treia generație a modelului Duster, iar la Craiova, alături de versiunile cu combustie clasică ale lui Transit Courier și Puma, se vor produce și variantele electrificate. Sunt proiecte care vor implica noi companii în calitate de furnizori, vor genera locuri de muncă, în special pe platforma Ford Otosan, și fac parte integrantă din prioritățile PSD și al Guvernului Ciolacu.

De altfel, după ce a vizitat, în februarie, fabrica Dacia, premierul a punctat investițiile publice substanțiale în infrastructura de transport și a stabilit ca prioritate identificarea și implementarea unui regim accelerat pentru mecanismele de export pe rute feroviare, rutiere și maritime de autovehicule produse în Romania. ”Statul va sta alături de investitori pentru a-și menține competitivitatea și a oferi industriei auto din România pârghiile legislative și administrative astfel încât activitatea lor de cercetare, producție și export să fie cât mai eficientă”, a afirmat Marcel Ciolacu.

Spynews
Tzancă Uraganu, gest impresionant în memoria lui Lucas. Ce decizie a luat în carieră, pentru nepoțelul său, care a murit: ”Am promis” / FOTO
Bzi.ro
Andreea Bostănică, despre presupusul iubit arab: „Lăsați să vă cucerească frumos!”
Fanatik.ro
Cu cât se vinde un Oltcit în 2024. Prețul îi va șoca pe mulți români
Capital.ro
S-a dat lege pentru TOATE FEMEILE din România. Vestea cea mare a venit chiar ACUM: Venim cu două beneficii
Playtech.ro
Îţi mai aduci aminte de Pamela din Dallas? Era o divă HOT, toată lumea o invidia. Acum o mai recunoşti?
DailyBusiness
Documentul prin care românii vor afla ce pensie primesc la bătrânețe. Daniel Baciu anunță schimbarea crucială
Adevarul
Imagini de colecție cu Ion Țiriac tânăr student când se antrena la baza sportivă studențească Tei VIDEO
Spynews
Hidrologii, anunț de ultimă oră! Pericol de inundații în mai multe județe din țară. A fost emis un cod galben de viituri / FOTO
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
Evz.ro
Scandalul Coldea, văzut de Traian Băsescu: Un infractor pensionar
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
wowbiz.ro
Explicația halucinantă pe care a dat-o unchiul Mariei pentru ce i-a făcut micuței de doar 8 ani, după ce a fost prins
Cancan.ro
Ce au pățit acești constănțeni, după ce au trecut granița cu Bulgaria ca să-și cumpere țigări cu 14 lei pachetul
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
A murit Dana Rotariu, soția fostului mare fotbalist Iosif Rotariu: „Din păcate, viața este crudă” Dana suferea de cancer
Capital.ro
Se schimbă legea pentru TOȚI POSESORII de mașini din România: "Acest lucru să nu se mai întâmple"
StirileBZI
Produse din ciocolată și biscuiţi, vândute mai scump în România! Amendă de 337,5 milioane de euro
Prosport.ro
FOTO. Ups! Mădălina Ghenea s-a urcat pe masă și rochia a lăsat la vedere mult prea mult!
stirilekanald.ro
"Din păcate viaţa este crudă". A murit Dana Rotariu, soția fotbalistului din "Generația de Aur" Iosif Rotariu, la vârsta de 60 de ani
substantial.ro
Descoperă rețeta tradițională a Plăcintei cu Carne: Secretele unui gust autentic și savuros
MediaFlux
DECIZIE privind RECALCULAREA PENSIILOR. Ministrul Muncii a ANUNȚAT: PENSIONARII ADUC ACTELE
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'