Infectări cu COVID-19 din cauza pâinii fără ambalaj. 500 de oameni se contaminează zilnic din acest motiv – STUDIU

Nu mai puţin de 500 de persoane se infectează în fiecare zi cu COVID-19 în urma manipulării de produse de panificaţie neambalate. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de un colectiv de profesori de la Universitatea Politehnica din Bucureşti.

05 dec. 2020, 11:44
Infectări cu COVID-19 din cauza pâinii fără ambalaj. 500 de oameni se contaminează zilnic din acest motiv – STUDIU

Cercetarea despre numărul de infectări cu COVID-19 din cauza pâinii fără ambalaj are la bază trei scenarii bazate pe cazuri reale, cu accent pe modelarea transmiterii virusului SARS-COV-2 prin interacţiunea persoanelor infectate cu produse de panificaţie neambalate.

Infectări cu COVID-19 din cauza pâinii fără ambalaj. Persoanele infectate pot transmite virusul prin particule aflate pe obiecte schimbate

Pentru fiecare dintre cele trei scenarii s-au luat în considerare diverşi parametri, precum rata de infectare sau probabilitatea de transmitere. Cercetătorii au analizat ce influenţă au aceşti factori asupra apariţiei unor noi cazuri de infectare cu COVID-19.

Primul scenariu a simulat o zonă rectangulară, în care participanţii interacţionează schimbând obiecte intre ei.

„Din cauza ca unii participanți pot fi infectați cu SARS-CoV-2, este posibil ca ei sa transmită virusul prin particule aflate pe obiectele schimbate. În urma analizei s-a observat că pentru valori realiste ale ratei de transmitere a virusului, numărul de cazuri noi de COVID-19 rezultate în saşe ore de interacţiune este mic”, se arată în studiul realizat de cercetătorii din cadrul Politehnica Bucureşti, conform Ziare.com.

Citeşte şi: Norvegia va folosi trei vaccinuri pentru a stopa pandemia de COVID-19, de la începutul anului 2021

Infectări cu COVID-19 prin atingerea de suprafeţe

În al doilea scenariu s-a simulat o arie în care participanţii pot intra sau ieşi şi unde aceştia ating diverse suprafeţe.

„În acest scenariu, o persoană infectată poate transmite virusul pe o suprafață, iar altcineva poate să se infecteze atingând acea suprafață.

Rezultatele obținute în acest scenariu au arătat că numărul de cazuri noi creşte aproape exponențial cu rata de transmitere. Dar că, pentru valori apropiate de adevăr ale acestei rate, numărul de potenţiale infectări este scăzut”, explică cercetătorii, conform sursei citate.

Cum au loc infectări cu COVID-19 din cauza pâinii fără ambalaj

În al treilea scenariu s-a analizat modul în care virusul SARS-COV-2 se poate propaga prin interacţiunea unui grup de subiecţi cu un produs alimentar într-un magazin. Cercetătorii au ales în mod special pâinea care se vinde neambalată într-un magazin comercial.

„Simulările efectuate au arătat că, dacă se presupune o rată de transmitere a virusului de 1% (apropiată de valorile reale), numărul de cazuri noi de infecţie pentru o populaţie cu o rată statistică de infectare de 3 la 10.000 ar fi de ordinul a 500 de cazuri noi zilnic pentru un volum de desfacere la nivel naţional de 4 milione de pâini pe zi.

Este important de subliniat faptul că rezultatele menţionate sunt obţinute prin realizarea unei aplicaţii informatice de tip maşina de învăţare, la care au fost modificaţi parametrii modelului în funcţie de anumite scenarii şi ipoteze”, au explicat cercetării de la Politehnica Bucureşti.

Studiul despre numărul de infectări cu COVID-19 din cauza pâinii fără ambalaj a fost realizat de o echipă de cercetători condusă de prof.dr.ing. Ioan-Ştefan Sacala, prof. dr. ing. Eden Mamut, prof. dr. ing. Ciprian Dobre si conf. dr. ing. Radu Ioan Ciobanu.

De altfel, un alt studiu realizat de Universitatea din Bucureşti în septembrie 2020 a arătat că virusul SARS-COV-2 care provoacă boala infecţioasă COVID-19 poate să rămână activ mai multe ore pe produse neambalate.

Citeşte şi: Etapele imunizării românilor. Cine are prioritate la vaccinarea anti-covid