Inflația din SUA a ajuns la 8,2%. Șanse mari ca FED să crească din nou dobânzile

Economia SUA se clatină puternic. Inflația a ajuns la 8,2%, potrivit datelor oficiale comunicate joi, 13 octombrie. Astfel, prețurile de bază au atins cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani. 

13 oct. 2022, 19:24
Inflația din SUA a ajuns la 8,2%. Șanse mari ca FED să crească din nou dobânzile

Față de septembrie anul trecut, rata inflației a ajuns în prezent la 8,2%. Astfel, Rezerva Federală (FED) va trebui să majoreze și mai agresiv ratele dobâzilor, pentru a încetini inflația agresivă, scrie presa internațională.

Departamentul Muncii din SUA a anunțat joi că indicele prețurilor de consum (IPC) de bază – care exclude prețurile volatile la energie și alimente – a crescut cu 6,6% în septembrie față de anul precedent, de la 6,3% în august, ceea ce reprezintă cea mai mare creștere din august 1982.

IPC (n.r. – indicele prețurilor de consum) global a crescut cu 8,2% în septembrie 2022 față de aceeași lună a anului trecut, în scădere de la 8,3% în august. Creșterea a fost, de asemenea, mai mică decât cele anuale de 8,5% în iulie, respectiv de 9,1% în iunie.

Totuși, analiştii se aşteptau la o scădere a ratei inflaţiei de 0,2%.

Scăderea inflației globale de la nivelul maxim din iunie a venit ca urmare a reducerii prețurilor la benzină. Totuși, toate celelalte prețuri, de la servicii și produse alimentare, respectiv nealimentare, au continuat să crească.

Datele privind inflația ar putea contribui la o majorare suplimentară de 0,75% a ratei dobânzii la ședința de politică monetară a FED din luna noiembrie. Unii investitori și economiști cred că ar putea fi o majorare chiar mai agresivă, de 1%.

 

Americanii pot trăi cu inflația, românii nu

 

În România, cea mai săracă țară din UE, alături de Bulgaria, situația este și mai nefericită. Rata anuală a inflației în septembrie este de 15,9%.

Comparativ cu septembrie 2021, creșterea prețurilor pentru produsele alimentare este de 19,12%, mărfurile nealimentare de 16,61%, iar serviciile s-au scumpit cu 8%.

Produsele de morărit și panificație s-au scumpit în această lună, față de anul trecut cu 25%, pâinea cu 26%, legumele cu 21%, din care cartofii cu 42%, uleiul comestibil cu 46%, carnea și produsele din carne cu 14%, peștele și produsele din pește cu 18%, laptele și produsele lactate cu 23%, untul cu 34%, combustibilii cu 28%, energia electrică cu 243%, iar gazele cu 70%.