Inflaţia în Turcia a ajuns la maximul ultimilor 24 de ani. Populaţia abia mai rezistă creşterii preţurilor

Inflația anuală din Turcia a atins un nou maxim al ultimilor 24 de ani, de 83,45% în septembrie, potrivit datelor oficiale date publicităţii luni, în condițiile în care creșterea prețurilor mărfurilor continuă să afecteze gospodăriile deja copleşite de costurile ridicate ale energiei, alimentelor și locuințelor.

03 oct. 2022, 14:46
Inflaţia în Turcia a ajuns la maximul ultimilor 24 de ani. Populaţia abia mai rezistă creşterii preţurilor

Inflaţia creşte în Turcia din toamna anului trecut, în urma deprecierii monedei naţionale. Pe parcursul anului 2021, lira turcească a pierdut 44% din valoare în raport cu dolarul, la care s-a adăugat o nouă depreciere de 26% de la 1 ianuarie 2022 şi până în prezent, în pofida intervenţiilor repetate pe piaţă ale Băncii Centrale. Moneda Turciei are una din cele mai slabe evoluţii în rândul monedelor de pe pieţele emergente.

Spre deosebire de teoriile economice clasice, preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, este de părere că dobânzile ridicate favorizează inflaţia şi, în consecinţă, în perioada septembrie – decembrie anul trecut a forţat Banca Turciei să reducă dobânda de referinţă de la 19% până la 12%, ceea ce a provocat o gravă depreciere a lirei turceşti.

În ritm lunar, preţurile de consum în Turcia au urcat la 3,08% în septembrie, conform datelor Institutului de Statistică, în timp ce analiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la un avans de 3,8%. În ritm anual, analiştii previzionau o rată a inflaţiei de 84,63%.

Rata anuală a inflaţiei în Turcia din septembrie este la cel mai ridicat nivel din iulie 1998, când se situa la 85,3%.

Citeşte şi Sărăcire la foc automat! Țara din Europa care înregistrează cea mai mare inflație, de 24%

Avansul inflaţiei de luna trecută a fost cauzat de un salt de aproape 118% al costurilor cu transportul, categorie unde sunt incluse şi preţurile la energie, urmate de o creştere de 93,05% a preţurilor la alimente şi băuturi non-alcoolice.

După anunţarea datelor privind inflaţia, lira turcească se tranzacţiona la 18,562 faţă de dolar, iar anul acesta moneda a pierdut aproximativ 29% din valoare în raport cu dolarul.

Citeşte şi Un milion de abonamente gratuite pentru călătoriile cu trenul, măsură extremă luată de Spania pentru stoparea inflaţiei. Guvernul le cere oamenilor să renunţe la maşini

Analiştii intervievaţi de Reuters săptămâna trecută se aşteaptă ca rata anuală a inflaţiei în Turcia să scadă la 72% până la finalul lui 2022.

Guvernul susţine că inflaţia va scădea datorită programului economic care prioritizează dobânzile scăzute pentru a majora producţia şi exporturile, în vederea obţinerii unui excedent de cont curent.