Influencerii, în vizorul ANPC și ANAF! Creatorii de conținut sunt acuzați că fac averi de zeci de mii de euro din reclame mascate

ANPC și ANAF au pus ochii pe influencerii români, aceștia fiind acuzați că fac bani din reclamele mascate de pe internet.

16 aug. 2023, 17:03
Influencerii, în vizorul ANPC și ANAF! Creatorii de conținut sunt acuzați că fac averi de zeci de mii de euro din reclame mascate
Influencerii, luați în vixor de ANPC și ANAF

ANPC-ul a pus ochii pe influencerii români. Inspectorii de la Protecția Consumatorului le-a luat în vizor pe vedetele care fac reclamă pe rețelele sociale, fără să menționeze că este vorba despre parteneriate plătite.

Până acum, 10 influenceri au primit înstiințăride la autorităț prin care li se cerea să își anunțe urmăritorii când promovează un brand. Cu toate astea, legislația în domeniu este lacunară, așa că nu toate postările plătite sunt marcate ca atare.

Citește și: Veste proastă pentru influencerii români. Persoanele care câștigă bani pe internet trebuie să declare veniturile și să plătească impozit

Rețelel de socializare abundă în clipuri postate de influenceri, dar nu toate sunt marcate ca fiind parteneriate plătite, iar fanii pot crede că aceștia împărtășesc cu ei experiențele lor sincere și fără interese motivate fianciar.

Pentru a evita acest lucru, ANPC a început o campanie prin care verifică conturile de Instagram ale românilor cu statut de influencer.

„România are o legislație privind publicitatea și plasarea de produse, însă nu există specificații clare în ceea ce-i privește pe influenceri și rețelele sociale. În aceste condiții, statului îi este greu să-i sancționeze pe cei care nu își anunță fanii că postarea lor este o reclamă”, spune presedintele ANPC, Horia Constantinescu.

Citește și: Dan Negru este oripilat de influencerii care folosesc tot mai des apelativul „săracule” ca jignire: „Sărăcia a ajuns batjocura unor vedete. O privim de la înălţimea roabelor cu şampanie”

Și ANAF a pu ochii pe influencerii români. Anul trecut, aproape 130 de influenceri au fost controlați de onsăectorii ANAF. Pentru aproape jumătate dintre aceștia s-au emis decizii de impunere pentru suma totală de 6,5 milioane de lei, bani nedeclarați.

Mai mulți influenceri au fost contacatați de Ștrile TVR, însă aceștia au refuzat să discute despre acest subiect. Pentru proomovarea unor produse pe internet, influencerii pot câștiga chiar și câteva zeci de mii de euro.