Informaţii ESENŢIALE despre teroristul Salah Abdeslam, ignorate din cauza unui conflict între şefii poliţiei

Informații potențial cruciale despre anturajul lui Salah Abdeslam de care dispunea poliția belgiană din Malines-Willebroek nu au fost luate în serios de către șeful unității de poliție Yves Bogaerts, deoarece era în conflict cu inspectorul care obținuse informațiile confidențiale, a relatat duminică revista Knack pe site-ul său, potrivit agenției Belga.

16 mai 2016, 09:24
Informaţii ESENŢIALE despre teroristul Salah Abdeslam, ignorate din cauza unui conflict între şefii poliţiei

Potrivit revistei, lui Yves Bogaerts nu îi plăcea că inspectorul nu dezvăluie întotdeauna sursa informației sale. Bărbatul ar fi fost între timp în concediu de boală de un an din cauza conflictului, dar le transmitea încă, din când în când, în calitate de expert în probleme de radicalizare, informații colegilor săi.

Tocmai pe baza unor informații confidențiale, el a trimis la sfârșitul lui noiembrie un raport pe care îl întocmise în legătură cu Abid Aberkan, care locuia la adresa unde Salah Abdeslam a fost arestat pe 18 martie.

Comitetul P, o direcție care supraveghează activitatea departamentelor de poliție din țară, întreprinde acum o anchetă pentru a afla de ce raportul nu a fost introdus imediat în baza de date generale a poliției.

Potrivit primarului din Malines, Bart Somers, ancheta ar fi aproape încheiată. Bart Somers dorește să aștepte raportul Comitetului P și nu va face prin urmare noi declarații în acest dosar. La sfârșitul lunii martie, el își exprima sprijinul față de șeful de poliție din localitate, care afirma că nu a reținut cinci o informație crucială.

Citeşte şi Salah Abdeslam a fost inclupat în Franţa, pentru asasinate cu caracter terorist

Presa belgiană relata la 25 martie, la trei zile după atentatele de la 22 martie, că un polițist belgian din orașul Malines (Mechelen, regiunea Flandra din Belgia) avea încă din 7 decembrie 2015 adresa exactă la care se ascundea teroristul Salah Abdeslam, potrivit Agerpres.

Respectivul polițist ar fi transmis informația superiorilor săi din Malines, dar raportul confidențial nu a fost niciodată transmis mai departe poliției din Bruxelles, scria presa belgiană, care cita surse judiciare. Adresa menționată de polițistul belgian în raportul său era Strada Quatre Vents, numărul 79, Molenbeek, adică exact adresa la care a fost găsit Abdeslam vinerea trecută, la 18 martie.

În raportul întocmit de polițistul din Malines se menționa că Salah Abdeslam era ajutat să se ascundă și să se deplaseze de complicele său Abid Mohamed, acesta fiind arestat de altfel împreună cu ‘creierul’ atentatelor din noiembrie 2015 din Paris în timpul raidului din Molenbeek al poliției belgiene. Polițistul din Malines aflase informația de la un coleg de origine musulmană, care la rândul său primise pontul de la comunitatea musulmană din Malines.