Infotrafic: Trafic feroviar întrerupt în mai multe judeţe. Ministrul Transporturilor: „Nu se vor da despăgubiri călătorilor”

CFR SA anunţă că duminică, la ora 11:00, 11 trenuri de călători staţionau în staţiile de pe traseu şi un tren pe linia curentă (IR 1822), până la remedierea deranjamentelor şi repunerea sub tensiune a liniei de contact.

16 dec. 2018, 05:57
Infotrafic: Trafic feroviar întrerupt în mai multe judeţe. Ministrul Transporturilor: „Nu se vor da despăgubiri călătorilor”

UPDATE: Secţiile de cale ferată Vărădia -Săvârşin, Bărbăteşti – Musculeşti, Copăcioasa – Lunca Budieni şi Caransebeş – Lugoj au fost redeschise în jurul orei 17:00, iar trenurile oprite în staţiile de pe trasee vor fi treptat reînscrise în circulaţie, informează CFR SA.

În continuare se intervine cu drezine şi personal de specialitate pe intervalul de staţii Valea Sadului – Livezeni, însă trenurile care aveau trasat graficul de circulaţie prin această zonă vor fi redirecţionate pe rute ocolitoare.

Conform CFR Sa, vor ajunge cu întârziere la destinaţie trenurile: IR 1696/1695/1692 Timişoara Nord – Bucureşti Nord (retur), IR 1765 Iaşi – Timişoara, IR 1822/1821 Arad – Bucureşti Nord (retur), Tren 347-2/472-1/473-2/72-1 Curtici – Bucureşti Nord (retur), IR 1824 Simeria – Bucureşti Nord, IR 1836 Cluj – Bucureşti Nord, R 2031/2705 Petroşani – Arad şi R 9572 Timişoara – Caransebeş.

„În continuare, echipele feroviare fac verificări permanente pe toate secţiile de cale ferată de pe raza judeţelor aflate sub incidenţa celor două coduri de vreme nefavorabilă, iar pe segmentele unde situaţia o impune se va interveni operativ cu personal şi utilaje, astfel încât să menţinem operaţional traficul pe toate magistralele”, precizează reprezentanţii companiei.

UPDATE. Ministrul Transporturilor a oferit ultimele detalii: cinci zone sunt în prezent afectate de căderile de copaci pe liniile de cale ferată, iar majoritatea trenurilor de pe aceste secţii au fost adăpostite în gări şi călătorii au primit „o minimă asistenţă”, precum apă şi ceai, a declarat duminică, la Digi 24, ministrul demisionar al Transporturilor, Lucian Şova, subliniind că reglementările actuale nu prevăd despăgubiri pentru călătorii afectaţi.

„Începând de la ora 6:00 dimineaţa, când au început primele probleme, sunt în legătură cu cei de la CFR. Au fost 16 zone afectate de căderi de copaci. S-a intervenit în medie cu 10 drezine şi peste 200 oameni pe schimb. La această oră mai sunt 5 zone în care nu am reuşit să descongestionăm aceste căderi de copaci. Trenul de la Arad (spre Bucureşti n.r), urmează să poată fi remorcat, pentru că au fost situaţii în care nici locomotivele diesel care au fost disponibilizate imediat nu au putut ajunge la trenul izolat, pentru că nu au avut acces pe linie. Acesta va fi tras în gară la Târgu Jiu, însă, din informaţiile pe care le am eu, în continuare va mai aştepta pentru că sunt probleme de căderi de copaci în următoarele segmente de traseu. În afară de acest tren în care pasagerii au condiţii foarte, foarte proaste, fiind neîncălzit din cauza lipsei alimentării cu energie, celelalte trenuri sunt adăpostite, ca să zic aşa, în staţii, în gări şi aşteaptă eliminarea problemelor generate de efectele meteorologice.(…) Este vorba de diverse linii, cele mai importante fiind pe regionalele Craiova şi Timişoara. În afară de cele care au fost prinse în capcană, toate celelalte trenuri au fost oprite în condiţii de siguranţă. Am informaţii de la CFR Călători că se acordă o minimă asistenţă călătorilor, apă, ceai, lucruri de minimă necesitate”, a spus Şova.

Întrebat dacă vor putea fi despăgubiţi călătorii afectaţi, ministrul a precizat că legislaţia în vigoare nu prevede deocamdată acest lucru şi abia din 2020 va intra în vigoare regulamentul european în acest sens.

„Reglementările de azi din România nu prevăd o despăgubire prin efectul legii, însă în măsura în care sunt afectaţi de o manieră consistentă în interesele lor economice, unii poate au pierdut alte legături, poate dincolo de disconfortul fizic, care nici acesta nu este de neglijat, sigur se pot îndrepta pe cale normală, legală, în vederea obţinerii de despăgubiri. Încă în sistemul de cale ferată din România nu funcţionează sistemul din transporturile aeriene, unde am vazut că şi acolo s-a întors un avion din Timişoara înapoi, cu părere de rău am văzut că sunt câţiva pasageri care au pierdut conexiuni internaţionale şi transatlantice, acolo reglementările sunt de aşa natură făcute încât despăgubirile vin în mod direct prin efectul legii. Începând din 2020 regulamentul european care prevede acest lucru şi pentru căile ferate se va aplica şi în România.(…) Nu putem spune că cineva din neglijenţă a oprit aceste trenuri. Iar măsurile luate încă de la primele semnale şi preventiv înainte, pentru că funcţionează comandamentele de iarnă, am percepţia că această latură a activităţii este îndeplinită corespunzător, însă îndepărtarea efectelor meteo nefavorabile necesită timp şi resursă umană şi materială, care este alocată mai mult chiar decât standardele prevăzute. Însă acolo unde s-au prăbuşit copaci liniile sunt înguste şi greu accesibile”, a explicat Lucian Şova.


UPDATE: „Echipele de intervenţie acţionează în teren cu 10 drezine pantograf pe următoarele 4 secţii de cale ferată de pe raza regionalelor Craiova şi Timişoara în vederea remedierii deranjamentelor înregistrate la sistemul de alimentare cu energie electrică: Valea Sadului – Lainici, Lunca Budieni – Bărbăteşti, Valea Cernei – Turnu Severin şi Vărădia -Săvârşin, unde nu există tensiune în firul de contact, din cauza copacilor căzuţi pe calea ferată”, precizează reprezentanţii CFR 

UPDATE: Circulaţia feroviară este întreruptă, duminică, la ieşirea din staţia CF Strâmbuţa spre Craiova (judeţul Hunedoara), din cauza unui arbore care s-a prăbuşit peste calea ferată.

UPDATE: Compania Naţională de Căi Ferate „CFR” SA anunţă că, duminică dimineaţă, traficul feroviar este adaptat la condiţiile meteo nefavorabile înregistrate pe raza judeţelor aflate sub cod portocaliu şi cod galben de vânt puternic şi ninsori viscolite, cele mai mari probleme în circulaţie fiind înregistrate pe raza regionalelor Craiova şi Timişoara. Echipele de intervenţie acţionează în teren pe patru secţii de cale ferată pentru remedierea deranjamentelor înregistrate la sistemul de alimentare cu energie electrică, din cauza copacilor căzuţi pe calea ferată.

„La această oră, echipele de intervenţie acţionează în teren pe patru secţii de cale ferată de pe raza regionalelor Craiova şi Timişoara pentru remedierea deranjamentelor înregistrate la sistemul de alimentare cu energie electrică: Valea Sadului – Lainici, Lunca Budieni – Bărbăteşti, Valea Cernei – Turnu Severin şi Vărădia -Săvârşin, unde nu există tensiune în firul de contact, din cauza copacilor căzuţi pe calea ferată”, au anunţt, duminică dimineaţă, reprezentanţii CFR.

Potrivit acestora, în intervalul orar necesar operaţiunilor de verificare şi intervenţie, traficul feroviar pe distanţele respective a fost oprit pentru a permite accesul şi intervenţia drezinelor şi a personalului specializat, trenurile care circulau pe traseele respective fiind oprite în alte staţii de pe traseu.

Sunt afectate trenurile IR 1822/1821 Arad – Bucureşti Nord (retur), IR 1654 Vatra Dornei – Bucureşti Nord şi IR 1696/1695 Timişoara Nord – Bucureşti Nord (retur).

„În continuare, echipele feroviare fac verificări permanente pe toate secţiile de cale ferată de pe raza judeţelor aflate sub incidenţa celor două coduri de vreme nefavorabilă, iar pe segmentele unde situaţia o impune se va interveni operativ cu personal şi utilaje, astfel încât să menţinem operational traficul pe toate magistralele”, au mai transmis reprezentanţii CFR.

Pasagerii sunt rugaţi ca înainte de plecarea la drum să se informeze telefonic la Gara CFR din localitatea de plecare pentru informaţii actualizate despre mersul trenului cu care intenţionează să călătorească.
De asemenea, călătorii se pot informa cu privire la ora de sosire/de plecare a trenurilor din gările Bucureşti Nord, Braşov, Craiova, Iaşi şi Timişoara pe site-ul www.cfr.ro, la domeniul camere web.

Întreaga ţară este, duminică, până la ora 18.00, sub incidenţa unei informări meteorologice de ninsori, lapoviţă, ploi şi polei, pentru opt judeţe fiind emisă avertizare cod portocaliu. Până la ora 12.00, este cod portocaliu în judeţele Timiş şi Caraş-Severin, precum şi în zona de munte a judeţelor Hunedoara, Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa şi Prahova.

În aceste judeţe va ninge abundent, iar stratul de zăpadă nou depus va fi semnificativ. În zona montană înaltă va fi viscol, cu rafale de vânt ce vor depăşi 70 km/h.


UPDATE: Centrul Infotrafic anunţă că trafic feroviar este întrerupt, duminică dimineaţă, pe Secţia de cale ferată 202 Târgu Jiu – Filiaşi, din cauza lipsei de tensiune în reţeaua de contact.

Centrul Infotrafic anunţă că, duminică dimineaţă, se circulă în condiţii de iarnă pe arterele din judeţele aflate sub incidenţa atenţionărilor cod galben şi cod portocaliu de ninsori, pe anumite tronsoane, în special din afara localităţilor, fără a fi semnalate, însă, drumuri naţionale sau autostrăzi cu traficul întrerupt.

”În ceea ce priveşte traficul feroviar, semnalăm că pe raza Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Timişoara se înregistrează mai multe probleme. Circulaţia feroviară pe magistrala 900 este întreruptă între staţiile CF Topleţ şi Valea Cernei, în judeţul Caraş-Severin, după ce mai multe crengi de copac au căzut peste firul de înaltă tensiune şi l-au rupt. Trenul IR 1696, care se deplasa pe relaţia Timişoara – Bucureşti (aproximativ 200 de călători) staţionează în linie curentă”, anunţă Infotrafic.

Totodată, din cauza lipsei de tensiune în reţeaua de contact, este oprită circulaţia feroviară pe magistrala 200, între staţiile CF Vărădia şi Zam, în judeţul Arad.

”Din acest motiv, două trenuri şi-au întrerupt deplasarea. Trenul IR 473-2, care se deplasează pe relaţia Curtici – Bucureşti (aproximativ 60 de călători) staţionează aproape de staţia CF Vărădia. Trenul IR 472-1, care se deplasează pe relaţia Bucureşti – Budapesta (aproximativ 100 de călători) este oprit în staţia CF Zam”, mai precizează sursa citată.

De asemenea, din cauza vremii nefavorabile, în noaptea de sâmbătă spre duminică, a fost închisă circulaţia feroviară pe secţia de cale ferată 922 Vasiova – Reşiţa, în judeţul Caraş-Severin.

Polişiştii precizează că nu sunt anunţate porturi sau aeroporturi închise.

Întreaga ţară este, duminică, până la ora 18.00, sub incidenţa unei informări meteorologice de ninsori, lapoviţă, ploi şi polei, pentru opt judeţe fiind emisă avertizare cod portocaliu.

În aceste zone, va ninge abundent, iar stratul de zăpadă nou depus va fi semnificativ. În zona montană înaltă va fi viscol, cu rafale de vânt ce vor depăşi 70 km/h.