Îngerii păzitori: Proiectul inedit al unui cercetător român care ne va ajuta la prevenirea bolilor

"Îngerii" noştri vor putea fi, în viitor, nişte dispozitive micuţe, purtate cu noi peste tot, care ne vor avertiza de pericole. Acesta este proiectul unui profesor român de la Politehnica din Lausanne, Elveţia, care s-a numărat printre programele finaliste ale unei importante competiţii ştiinţifice europene. Profesorul Adrian Ionescu, coordonatorul proiectului "Guardian Angels" a explicat pentru RTV.NET ce înseamnă aceşti "îngeri".
Cristina Dinu
28 ian. 2013, 18:27
Îngerii păzitori: Proiectul inedit al unui cercetător român care ne va ajuta la prevenirea bolilor

Proiectul „Guardian Angels for a Smarter Life” (Îngeri păzitori pentru o viaţă mai inteligentă) constă în dispozitive autoalimentate, ce pot fi purtate tot timpul, care se comportă precum nişte asistenţi personali autonomi, ce îi vor avertiza pe utilizatorii lor de diverse pericole, îi vor încuraja să facă mişcare şi vor colecta informaţii despre sănătatea lor şi despre mediul în care trăiesc. Astfel de dispozitive vor preveni bolile şi vor ajuta la tratamentul lor.

„Ideea unor sisteme inteligente autoalimentate cu un rol major în prevenţie este un rezultat natural al evoluţiei în domeniul electronicii, care vor putea în viitor să aibă un impact mai mare asupra ameliorării calităţii vieţii. De asemenea, au un rol major în ceea ce priveşte crearea unor noi servicii personalizate în domeniul sănătăţii preventive, care pot face scădea costurile sănătăţii într-o societate care îmbătrâneşte. Ideea mi-a venit acum trei ani în discuţiile cu un grup de reflecţie pentru viitoare call-uri ale programului cadru de cercetare al Comisiei Europene”, a declarat prof. Adrian Ionescu, profesor de nanoelectronice la EPFL şi unul din coordonatorii proiectului, pentru ROMÂNIATV.NET. Cel de-al doilea coordonator al proiectului „Guardian Angels” este profesorul Christofer Hierold de la ETH Zurich.

În acest moment sunt disponibile toate componentele necesare pentru conceperea acestor dispozitive, însă elementul cheie este integrarea acestora într-un sistem unic.

„Efectiv, componentele individuale au funcţii diferite în calcul numeric, comunicaţii, sensing sau conversie de energie. În ziua de azi, este foarte dificil să integrezi toate aceste funcţii împreună; de aceea am propus crearea unei platforme de interare heterogenă de multiple materiale şi dispozitive în care Europa să devină lider mondial. De asemenea, astfel de sisteme de tip wireless sensor networks vor avea un sistem de operare specific şi vor trebui să utilizeze algortimi avansaţi de securizare a datelor”, a explicat prof. Ionescu.

Informaţiile strânse de sistemul Guardian Angels vor putea fi citite pe telefonul mobile, pe tablete, pe afişajul de bord din maşină şi pe multe alte dispozitive. „Practic, sistemele Guardian Angels vor avea o interfaţă de ”inter-operabilitate” pentru a fi practice şi a comunica pe orice fel de standard. Dar avem câteva alte soluţii extraordinare privind interfeţe inteligente intuitive – de exemplu, anumite obiecte comune, precum îmbrăcămintea, vor avea fibre inteligente care le transforma proprietăţile optice în interfeţe pentru interacţiune cu utilizatorii„, a mai spus prof. Adrian Ionescu pentru ROMÂNIATV.NET.

Proiectul a fost construit în doi ani şi jumătate. „Avem rezultate atât la nivel de laborator, cât şi de demonstraţii la nivel de funcţii complexe sistem, în plus anumite platforme industriale de integrare în 3D şi pe substrat flexibil sunt într-o fază avansată – în 3 ani putem avea primele sisteme în domeniul medical, echivalentul câtorva centimetri pătraţi de patch sau piele inteligentă pentru prevenţia diabetului, în 7 ani primul sistem complex inteligent complex care va combină informaţii personale şi de mediu un ”guardian angel physical şi environmental”. În zece ani, un sistem care va detecta intenţii şi oferi soluţii pentru stări extreme de stres, oboseală. etc. Pentru a demara avem nevoie de 60 de milioane de euro. Pentru cei zece ani, de 900 de milioane de euro„, a precizat profesorul.

„Avem un partenariat de excepţie: 66 de parteneri majori, academici, institute de cercetare, industrii importante din Europa. Fiecare dispune de fonduri şi vor contribui cu părţi semnificative interne”, a precizat prof. Ionescu.

Câştigătoarele competiţiei europene FET Flagship sunt Human Brain Project, care va folosi supercomputere de 1.000 de ori mai puternice decât cele din ziua de azi pentru a creat cel mai detaliat model al creierului uman şi proiectul Grafen, care va investiga utilizările posibile ale grafenului, cel mai subţire material existent. Deşi nu a câştigat competiţia, proiectul Guardian Angels va continua.

Proiectul Guardian Angels, unul din cei patru finalişti ai iniţiativei europene FET Flagship, va continua datorită ajutorului oferit de către instituţiile partenere. Tehnologiile zero-power pe care le dezvoltă vor deveni o platformă cheie pentru industria europeană, producătorii de componente mari etc.”, transmite echipa proiectului Guardian Angels.

„Proiectul Guardian Angels este cel mai inovativ şi mai complex proiect din ultimii ani. Înseamnă mai mult decât continuarea unei cercetări excelente. Este ceva unic, într-adevăr, cu un mare potenţial pentru o revoluţie tehnică şi socială”, a declarat Gerd Binning, câştigătorul Premiului Nobel pentru Fizică din 1986.

Proiectul Guardian Angels implică 66 de parteneri: 29 de universităţi, 16 instituţii de cercetare şi 21 de companii. Acum, 59 dintre aceşti parteneri au confirmat deja intenţia de a intra în Consorţiul Guardian Angels, ce va implica parteneriate publice-private.

Consorţiul Guardian Angels este aliat şi cu proiectul One Mind for Research, unind eforturile de cercetare europene cu cele nord americane. Biosenzorii Zero Power vor fi folosiţi pentru monitorizarea şi tratamentul bolilor de creier majore.

Perspectiva, atât în cercetare cât şi în industrie, este enormă”, a spus profesorul Adrian Ionescu.

Guardian Angels va căuta acum noi surse de finanţare prin fonduri dedicate cercetării în Elveţia şi Europa, fonduri private şi investiţii din partea companiilor partenere.

DailyBusiness
Guvernul anunță vouchere pentru plata facturii la electricitate pentru românii cu venituri mici. 4,5 milioane de persoane vizate
Spynews
Povestea cuplului londonez care a renunțat la carierele de succes din Marea Britanie pentru a locui pe Riviera Franceză. De ce au luat această decizie
Bzi.ro
Irina Columbeanu, dispusă să se angajeze în România! Ce a determinat-o să ia această decizie
Fanatik.ro
Horia Ivanovici – Dumitru Dragomir, schimb de replici incendiar după dezmățul de la Beach, Please: „Selly, tu dormi bine? Doar bani, bani, bani, n-ai și tu niciun pic de moralitate?” / „Derbedei! Trebuie arestați!”
Capital.ro
Noi dezvăluiri despre Călin Georgescu. Victor Ponta scoate totul la suprafață: Ai grijă...
Playtech.ro
Orașul din România care a fost capitala a trei țări. Locul era cunoscut drept „Orașul de Aur”
DailyBusiness
Andreea Bostănică a primit un cadou de lux de 300.000 de euro. Influenceriţa are doar 20 de ani FOTO
Adevarul
Cine este Iulia Sviridenko, propusă de Zelenski pentru funcția de premier. Cariera discretă a unei tehnocrate cu influență în cercul prezidențial
wowbiz.ro
Alertă maximă! A revenit CIUMA! Primul deces înregistrat în ultimii 18 ani! Autoritățile sunt ÎNGROZITE
Spynews
Geanina Ilieș, dezvăluiri din culisele interviului cu Jennifer Lopez! Ce subiecte a abordat prezentatoarea în discuția cu artista
Spynews
Polițiștii au descins la casa uneia dintre fostele iubite a lui Emil Gânj, bărbatul care ar fi ucis-o pe Anda. Când l-a văzut ultima dată. Femeia se teme pentru viața ei
Evz.ro
Românii n-au avut noroc. Majorarea TVA putea fi evitată
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Gabriela Ruse a renunțat la inhibiții şi a postat imagini cu ea în costum de baie din vacanță
kanald.ro
Accidentul aviatic din India ar fi fost provocat intenționat de pilot. Acesta ar fi suferit după moartea mamei sale
Cancan.ro
Pilotul Air India ar fi prăbușit intenționat aeronava cu 260 de pasageri la bord. Care este motivul descoperit abia acum
Playsport.ro
Zăcământul uitat care transforma România într-o superputere. Poate salva Europa de criza...
Capital.ro
UE schimbă regulile. România trebuie să verifice vârsta pe internet. NU toți românii vor mai avea acces
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prințesa Kate Middleton a purtat, la câțiva metri de Simona Halep, o bijuterie primită cadou de la Prințul William acum 11 ani
stirilekanald.ro
„Inima mea nu acceptă cât te-ai chinuit pe un pat de spital” Familia tânărului ucis de un luptător K1 își strigă durerea și cere să se facă dreptate
Horoscop zilnic pentru toate zodiile – 13 iulie 2025. O zi de duminică plină de surprize
MediaFlux
O nouă lovitură pentru șoferi! Amenzi de 607 lei pentru viteză prea mică
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cea mai îngustă mașină din lume are lățime de doar 50 cm. A fost proiectată de un mecanic din Italia