Iniţiativă inedită: Bărbaţii turci din Istanbul s-au îmbrăcat în FUSTE pentru a apăra drepturile femeilor

De câtva timp, Istanbulul şi alte mari oraşe din Turcia au aerul unor oraşe mai degrabă scoţiene. Bărbaţii se îmbracă în fuste şi ies aşa pe străzi într-o iniţiativă populară de apărare a drepturilor femeilor din Turcia care au fost ucise sau maltratate din cauza violenţelor casnice.

11 mart. 2016, 10:47
Iniţiativă inedită: Bărbaţii turci din Istanbul s-au îmbrăcat în FUSTE pentru a apăra drepturile femeilor

Bărbaţii care au participat la protest doresc, prin mişcarea lor inedită ca purtători de fustă, să atragă atenţia asupra violenţei în familie care a ucis cel puţin 300 de femei din Turcia, în 2014, în creştere cu 33% comparativ cu anul precedent, potrivit statisticilor interne citate de francetvinfo.fr.

Această mişcare de protest faţă de violenţa asupra femeilor a luat fiinţă după un caz de viol care a zguduit ţara. Tânăra Ozgecan, de numai 20 de ani, a fost violată, ucisă şi incendiată de trei bărbaţi. Moartea tinerei a declanşat un val de indignare în toată ţara şi zeci de mii de persoane au defilat pe străzile din marile oraşe în semn de protest faţă de violenţa asupra femeilor.

Membrii mişcării pentru drepturile femeilor din Turcia au dat vina pe guvernul islamo-conservator care a promis că îi va pedepsi pe autorii unor asemenea fapte abominabile, dar care nu şi-a ţinut promisiunea. Mai mult, ei i-au reproşat preşedintelui Turciei Recep Tayyip Erdogan şi membrilor partidului acestuia, aflat la putere din 2002, că nu a făcut altceva decât să întreţină violenţele împotriva femeilor din cauza prejudecăţilor religioase.

În februarie a apărut mişcarea „o fustă pentru Ozgecan” şi în Azerbaidjan, iar bărbaţii au ieşit pe stradă în fuste, în semn de solidaritate cu cuvântul-cheie  #ozgecanicinminietekgiy, (o fustă pentru Özgecan).