Iniţiativă inedită: un deputat UDMR propune înfiinţarea „gărzilor cetăţeneşti”, exact ca în Ungaria

Propunere inedită a unui lider UDMR! Deputatul Szabo Odon vrea ca în România să fie înființate gărzi cetățenești, după modelul celor din Ungaria.

07 ian. 2015, 08:51
Iniţiativă inedită: un deputat UDMR propune înfiinţarea „gărzilor cetăţeneşti”, exact ca în Ungaria

Aceste gărzi, formate din voluntari, ar urma să asigure pază și liniștea publică în zonele rurale unde nu există bani pentru posturi de poliție locală.

Preşedintele executiv al UDMR Bihor, deputatul Szabo Odon, a anunţat, marţi, că în actuala sesiune parlamentară intenţionează să înregistreze o iniţiativă legislativă după un model ungar inspirat din legislaţia Canadei.

„În Ungaria acest model, care nu mai există în Europa, dar care a fost preluat cu succes din Canada, există aşa-numita Gardă Civilă, formată din voluntari, foarte bine şi clar reglementată, care funcţionează în comunităţi unde nu există Poliţie Locală. Am vorbit cu reprezentanţi ai Poliţiei Bihor, care colaborează foarte bine cu cei din judeţul Hajdu Bihar din Ungaria, şi ei apreciază foarte bine acest lucru”, a declarat deputatul Szabo Odon.

În viziunea acestuia, Garda Civilă sau Cetăţenească ar urma să fie înfiinţată prin lege, cu norme unitare la nivelul întregii ţări, şi ar funcţiona pe bază de voluntariat, cu atribuţii stricte în ce priveşte păstrarea ordinii publice, membrii ei urmând să nu fie înarmaţi şi nici salarizaţi şi să activeze doar în urma absolvirii unor cursuri şi a obţinerii unor atestate.