Înmatriculare online. Proprietarii de autovehicule nu mai trebuie să meargă la ANAF

Ministerul de Interne a publicat un proiect de ordonanță de urgență prin care se va crea cadrul legal privind înființarea unei platforme informatice prin care transferul de proprietate asupra mașinilor se va putea face prin mijloace electronice. Astfel, platforma poate fi folosită și pentru declararea la organul fiscal a dobândirii sau înstrăinării autovehiculelor, fără a mai fi nevoie de u drum la ANAF pentru înscrierea în evidențele fiscale.

24 apr. 2023, 16:35
Înmatriculare online. Proprietarii de autovehicule nu mai trebuie să meargă la ANAF
Înmatriculare online. Proprietarii de autovehicule nu mai trebuie să meargă la ANAF

Înmatriculare online. Codul rutier urmează să fie modificat, potrivit proiectului de OUG de la MAI, astfel încât operațiunile legate de vânzarea ori înmatricularea și radierea din circulație a vehiculelor să se poată face online. Mai exact, după cum scrie în proiect, Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări va fi responsabilă cu dezvoltarea unei platforme informatice, ce este destinată furnizării de servicii publice electronice pentru înmatricularea vehiculelor, anunţă avocat.net.

Potrivit statisticilor Direcției generale permise de conducere și înmatriculări în 2022 au fost eliberate 1.455.388 certificate de înmatriculare, fără documentele emise ca duplicat al unor certificate
deteriorate, pierdute sau furate, și au fost efectuate 167.847 operațiuni de radiere. Fiecare dintre aceste certificate a necesitat deplasarea solicitanților la mai multe instituții: autoritatea de înmatriculare, organul fiscal local sau organul fiscal teritorial al ANAF.

Citeşte şi: Veste bună pentru șoferi! Poşta Română le va livra acasă permisele de conducere şi certificatele de înmatriculare

„În prezent realizarea tuturor operațiunilor conexe domeniului înmatriculării vehiculelor, necesită termene ce pot depăși 30 zile, prin prezentarea succesivă la mai multe autorități, termene ce ar putea fi reduse semnificativ prin stabilirea unor fluxuri simplificate de transmitere a datelor între instituțiile implicate. Acest demers ar putea aduce un real beneficiu cetățeanului, prin reducerea timpului necesar efectuării operațiunilor de înmatriculare și eliminarea deplasărilor la instituțiile implicate, ca urmare a prezentării documentelor sau transmiterii datelor necesare, unei singure instituții (cu excepția vehiculelor uzate aflate la prima înmatriculare în România, situație ce presupune și verificarea vehiculului de către RAR)”, se spune în nota de fundamentare a actului normativ elaborat la Ministerul de Interne.

Citeşte şi: Atenție șoferi! Poliţia Română cumpără patru autovehicule pick-up cu sisteme de recunoaştere a numerelor de înmatriculare şi camere video

Proiectul nu stabilește și un termen exact pentru apariția platformei, ci doar faptul că, „în vederea inițierii procedurilor de implementare a serviciilor publice electronice, se abilitează Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări să organizeze şi să coordoneze platforme-pilot pentru furnizarea de servicii publice electronice de înmatriculare”. În plus, proiectul stabilește și modificarea OG 78/2000, în sensul eliminării actualei obligații a autorității de înmatriculare de a înscrie datele despre proprietarii de vehicule în cartea de identitate a vehiculului, astfel încât operațiunile din domeniul înmatriculării vehiculelor să se poată face integral online, fără a fi necesară depunerea acestui document în original.

Din 2021, actul de vânzare-cumpărare a unui mijloc de transport poate fi încheiat și în formă electronică, nu numai în format fizic, tipărit, cu condiția aplicării pe document a unei semnături electronice.