Inovații în tehnologia de curățare a filtrelor DPF: Spre un mediu mai curat și vehicule diesel mai eficiente

În contextul actual, marcat de creșterea preocupărilor legate de protecția mediului și de reglementările stricte privind emisiile vehiculelor, tehnologia filtrelor de particule diesel (DPF) a devenit esențială.
Alina Costache
19 feb. 2024, 10:59
Inovații în tehnologia de curățare a filtrelor DPF: Spre un mediu mai curat și vehicule diesel mai eficiente

Aceste filtre joacă un rol critic în reducerea poluării aerului prin captarea și arderea particulelor fine de funingine produse de motoarele diesel.

Cu toate acestea, provocarea majoră o reprezintă menținerea eficienței acestor filtre fără a compromite performanța vehiculului, mai ales pentru ca filtrele DPF sunt piese de schimb extrem de scumpe(in cazul camioanelor pretul unui astfel de filtru DPF ajungand la 10.000 euro) care pe parcursul timpului isi pierd din eficienta pentru ca acumuleaza particulele generate de arderea combustibilului, rezutand cenusa si hidrocarburi descompuse.

Acest articol explorează ultimele inovații în tehnologia de curățare a DPF-urilor, evidențiind cum aceste inovatii contribuie la un mediu mai curat și la îmbunătățirea eficienței vehiculelor diesel.

Inovații în Curățarea DPF

1. Sisteme de Regenerare Avansate: Producătorii de vehicule au dezvoltat sisteme de regenerare mai eficiente, care pot iniția arderea particulelor acumulate la temperaturi mai scăzute și în condiții de condus variate. Aceasta înseamnă că regenerarea DPF poate avea loc chiar și în timpul conducerii urbane, reducând riscul de înfundare, daca se indeplindesc anumite conditii, iar starea tehnica a masinii este adecvata.

2. Soluții de Curățare Chimică Inovatoare: Pe piață au apărut soluții chimice avansate pentru curățarea DPF-urilor, care pot fi adăugate direct în sistemul de evacuare al masinii, fara a mai fi nevoie(in majoritatea cazurilor) de a demonta filtrul DPF.

Aceste soluții ajută la descompunerea particulelor de funingine si a resturilor de hidrocarburi prin reactii chimice complexe, facilitând regenerarea naturală și prelungind durata de viață a filtrului.

O astfel de solutie este GerTechTeile DPF, de conceptie germana, cu ajutorul careia, facand curatari periodice(in cazul autoturismelor la 50.000 km) se poate mentine starea de eficienta a filtrtului DPF pe o perioada virtual nelimitata.

Durata unei astfel de curatari este de aproximativ 60 minute si poate fi efectuata de majoritatea mecaniclor care au un tester si/sau un manometru, fiind accesibila pana si proprietarilor de vehicule cu cunostinte tehnice.

Din punct de vedere al eficientei si al costurilor, acesta este cea mai buna varianta, mai ales daca este facuta ca si mentenenanta, nicio alta metoda nefiind la fel de ieftina si rapida, fara a necesita scule si echipamente speciale sau scumpe.

3. Echipamente de Curățare Specializate: Tehnologia de curățare a DPF-urilor a evoluat, cu apariția echipamentelor specializate care pot efectua curățări profunde dar care, in marea majoritate,  necesita demontarea filtrului. Aceste echipamente folosesc combinații de presiune, temperatură și soluții chimice pentru a elimina depunerile, restabilind capacitatea de filtrare a DPF-ului. Durata unei astfel de curatari este de ordinul zilelor, fiind vorba de manopera pentru demontat/montat, timp necesar curatarii propriu zise, etc.

4. Diagnosticare și Monitorizare Avansată: Sistemele moderne de diagnosticare permit detectarea timpurie a potențialelor probleme ale DPF-ului, monitorizand inclusiv gradul de permeabilitate al filtrului. Monitorizarea în timp real a performanței DPF și alertele preventive ajută proprietarii de vehicule să întreprindă acțiuni de întreținere înainte de a apărea probleme serioase. Folosind GerTechTeile Dpf preventiv, se pot evita costurile asociate curatarilor traditionale, sau, mai rau, al inlocuirii filtrelor DPF si componentelor adiacente sistemului de injectie, evacuare si de tratare e noxelor post-combustie.

5. Materiale și Design Inovatoare: Inovatiile în materiale avansate și design-ul filtrelor DPF au dus la dezvoltarea de filtre mai eficiente și mai rezistente la înfundare.

Aceste noi generații de DPF-uri au o capacitate mai mare de stocare a particulelor și o eficiență îmbunătățită în regenerarea periodică, dar chiar si asa, in timp, aceste filtre se colmateaza si trebuie curatate sau schimbate, costurile fiind Solutia GerTechTeile Dpf nu ataca materialele si metalele rare din componenta filtrului DPF, nu le oxideaza, si deci, nu le elimina.

Multe solutii de pe piata, in special cele bazate pe acizi, oxideaza metalele rare(rodiu, paladiu, aur, platina), eliminandu-le, lasand in urma doar un bloc monolit cermic fara proprietati de filtrare sau retinere a particulelor nocive, acesta fiind si moptivul pentru care masinile echipate cu filtre curatate prin metodele traditionale nu mai trec testele de noxe incluse in verrificarea tehnica anuala.

Impactul Asupra Mediului și Performanței Vehiculului

Toate aceste inovații nu doar că extind durata de viață a DPF-urilor dar reduc si costurile asociate cu întreținerea și înlocuirea lor, avand și un impact pozitiv semnificativ asupra mediului. Prin menținerea eficienței DPF-urilor, emisiile de particule fine sunt reduse drastic, contribuind la o calitate a aerului îmbunătățită. Prin folosirea regulata a solutiei GerTechTeile Dpf puteti fi siguri ca aveti o masina care polueaza mai putin, contribuind astfel la un mediu mai curat!

În plus, vehiculele diesel care folosesc GerrTechTeile DPF beneficiază de o performanță optimă și un consum de combustibil eficient, asigurând că acestea rămân o opțiune viabilă și ecologică pentru transport. Astfel, inovațiile în tehnologia de curățare a DPF-urilor reprezintă un pas important spre intalnirea nevoilor de mobilitate cu imperativul protecției mediului.

DailyBusiness
Lovitură pentru pensionari! Statul extinde lista cazurilor în care cere returnarea pensiilor
Spynews
Bucurie imensă în familia lui Gabi Bădălău! Sora afaceristului, Sabina, e însărcinată / FOTO
Bzi.ro
De ce a vărsat lacrimi Andreea Marin ultima dată! „Despărțirea este mult, mult mai grea!“
Fanatik.ro
Orașul subteran în care populația s-a ascuns din cauza temperaturilor ridicate. Casele se află în mine vechi
Capital.ro
Nouă obligație pentru gunoi. Regulă impusă prin lege în România din 1 iunie. Cât va costa
Playtech.ro
Pensii 2025: cine primește puncte de stabilitate și cum influențează acestea calculul pensiei. Ce spun autoritățile
DailyBusiness
Noi scumpiri pentru români. Facturi mai mari la energie, bilete de tren şi fructe mai scumpe
Adevarul
Soluția genială a unui comediant îndrăgit pentru dezbinarea din România
wowbiz.ro
Alex Bodi, PRIMELE DECLARAȚII exclusive pentru WOWbiz despre așa zisul amantlâc cu soția lui Dan Alexa
Spynews
Cu ce se ocupă Radu Mazăre în Madagascar. Fiul lui, Răducu, urmează să îl viziteze
Spynews
Imagini înduioșătoare cu Nasrin Ameri însărcinată. Prezentatoarea este mama unui băiețel de aproape doi ani / FOTO
Evz.ro
„Marea de la munte”, din pântecul Carpaților. Decizia lui Ceaușescu i-a schimbat definitiv soarta
Ego.ro
Cătălin Bordea, reacție total neașteptată! Ce a spus după ce Livia și Spike s-au despărțit
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
kanald.ro
Tatăl lui Zeljko Kopic a murit! Dinamo rămâne fără antrenor pentru meciul cu U Cluj
Cancan.ro
Înregistrare BOMBĂ cu fiul uneia dintre cele mai influente familii din România: 'L-a înșelat și pe tata cu doi, trei bărbați! Mama e o mare...'😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Avertisment despre mașinile second-hand din România. Toți șoferii trebuie să contacteze RAR
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
stirilekanald.ro
Oana a fost găsită fără suflare în baie, la doar 30 de ani. Mama tinerei susține că fiica sa a murit din cauza condițiilor și a stresului de la serviciu: "A muncit non-stop și și-au bătut joc de ea"
Dr. Ovidiu Bojor: „Sa mancam asta des, deoarece previne infarctul, intareste sistemul imunitar, stimuleaza rinichii si ficatul si calmeaza sistemul nervos”
MediaFlux
Bani în plus la pensie, după Mica Recalculare. Ce pensionari se încadrează
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Un nou studiu arată că sfârşitul Universului se va produce mai devreme decât se prevedea