Înregistrarea discuţiei dintre pilotul avionului decolat de la Kabul cu sute de afgani la bord şi turnul de control: „Câți oameni crezi că sunt în avion? 800 de oameni!?”

Aeroportul Internaţional din Kabul este ultima poartă către exterior pentru afganii care se tem de traiul sub un regim islamist radical. Aeroportul din capitala afgană a fost scena unor evenimente care rămân in istorie. În jur de 800 de afgani s-au înghesuit într-o aeronavă militară americană pentru a fi evacuaţi din Kabul spre Qatar.

17 aug. 2021, 15:59
Înregistrarea discuţiei dintre pilotul avionului decolat de la Kabul cu sute de afgani la bord şi turnul de control: „Câți oameni crezi că sunt în avion? 800 de oameni!?”

Nimic nu i-a împiedicat pe miile de afgani să ia cu asalt Aeroportul Internaţional din Kabul si sa urce in avioanele care le asigurau libertatea. Cel putin şapte oameni au murit in timp ce incercau să fugă de regimul islamist radical, prăbusindu-se in gol  după ce s-au agătat pur si simplu de aripile sau roţilor avioanelor care decolau.

Unele aeronave au avut la bord mult peste capacitatea normală, însă pilotii si-au asumat riscurile si au salvat cât de multi oameni au putut. Este şi cazul pilotului unui avion US Air Force C-17 ce pleca spre Qatar.

Sute de afgani au reuşit să se urce prin rampa de jumătate deschisă a unui avion, iar această imagine a făcut înconjurul reţelelor de socializare.

„Câți oameni crezi că sunt în avion? 800 de oameni în avion ?!
Doamne… Doamne Sfinte… În regulă. Ei bine, felicitări că ai decolat. Ce pasageri sunt? Sunt cetățeni afgani, sunt americani sau alții? În regulă.”, se aude pe o înregistrare a discuţiei dintre turnul de control şi pilotul avionului decolat duminică din Kabul spre Qatar.

Tarile care au incă cetăţeni aflati in pericol pe teritoriul controlat acum de talibani cauta solutii disperate sa ii evacueze cât mai rapid. Este şi cazul României.

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a anunţat că 27 de români sunt încă blocaţi în capitala Afganistanului.

„Mai sunt 27 de cetăţeni români care se află în Kabul, o parte dintre ei sunt în Aeroportul  Internaţional din Kabul, alţii în locaţii din capitala afgană si lucrăm să securizăm aducerea lor către  aeroport.

Folosim însă şi alte căi, nu doar cele legate de zborul pe care MAE cu MAPN l-au pregatit de ieri pana aucm, zbor care se afla pregatărir pentru decolare. Sunt şi alte variante.

În ceea ce priveşte zborul pe care îl organizăm, ele este pregătit să decoleze în mai puţin de 2 ore. Zborul a fost decis de preşedintele României, la propunerea primului-ministru, iar în cursul nopţii au lucrat împreună cu colegii din celula de criză pe care am convocat-o încă din 12 august să obtinem autorizaţiile de survol.

Citeşte şi: Haos în Afganistan. Cum arată un avion cu 640 de persoane evacuate din Kabul. Imaginea face înconjurul lumii

S-au reluat zborurile pe aeroportul din Kabul. Avem inclusiv aprobarea autorităţilor americane care gestionează aeroportul pentru aterizarea aeronavei româneşti.

Folosim şi varianta unei aeronave NATO care a decolat deja din Ungaria spre Kabul şi cu siguranţă va ajunge mai repede decât a noastră”, a explicat ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, în direct la România TV.

Citeşte şi: Primii români au fost scoşi din Afganistan. MAE anunţă trimiterea unui avion pentru alţi 27