Înrolarea românilor de până la 35 de ani în armată. Anunțul Ministerului Apărării: „Un program care va oferi un set minimum de cunoștințe”

Generalul Constantin Spînu, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, a explicat în ce situație armata poate deveni obligatorie în România.

08 feb. 2024, 23:05
Înrolarea românilor de până la 35 de ani în armată. Anunțul Ministerului Apărării: „Un program care va oferi un set minimum de cunoștințe”
În ce situație armata poate deveni obligatorie în România

În ce situație armata poate deveni obligatorie în România. Ministerul Apărării Naționale propune un proiect prin care tinerii cu vârste cuprinse îîntre 18 și 35 de ani, bărbați și femei, să se înroleze în stagiul militar. Ar fi vorba despre un stagiu militar de patru luni.

„După ce acest proiect va deveni lege, vom organiza în bazele militare pentru cetățenii care vor dori să se înscrie în acest program, timp de patru luni pregătire militară de bază.

Asta înseamnă să învețe să mânuiască armamentul militar de infanterie, să învețe să se orienteze în teren, să învețe să se protejeze de diferiții factori de risc în mediul acțiunilor militare, să se protejeze și să se decontamineze în timpul atacurilor chimice, spre exemplu.

Un program care le va oferi un set minimum de cunoștințe ca în cazul în care va fi nevoie de mobilizarea rezervei militare naționale să avem o resursă umană pregătită”, a spus generalul Constantin Spînu, pentru Antena 3 CNN.

Citește și: Românii nu vor serviciu militar voluntar: „Suntem în NATO. Avem o armată profesionistă”

Obligativitatea executării serviciului militar în România s-a suspendat în anul 2007.

După ce Șeful Armatei Române, generalul Gheorghiță Vlad, a avertizat într-un interviu pentru Europa Liberă că România nu este pregătită pentru război și că este necesară o lege prin care cetățenii să poată să învețe să tragă cu arma, românii au reacționat. Cei mai mulți dintre ei se opun și spun că ”avem armată profesionistă”.

Românii nu vor serviciu militar voluntar. „Nu, nu m-aș înrola în armată, pentru că las acest angajament în mâna bărbaților.”, „Nu, că n-am pentru ce. N-ai ce să aperi. Dacă e să mă apar, apăr familia, dar în rest n-am ce.”, „Voluntar nu, nu m-aș înrola în Armată. Suntem în NATO. Avem o armată profesionistă. Să meargă ei și să acționeze așa cum știu cel mai bine.”. Sunt câteva dintre răspunsurile românilor, potrivit Digi 24.

Citește și: Letonia reintroduce armata obligatorie, cei care refuză încorporarea riscă închisoare. România vrea serviciul militar voluntar de 4 luni. Prima reacţie a lui Iohannis