INS a confirmat: românii care nu s-au recenzat nu vor fi amendați

În cele din urmă, INS a confirmat: românii care nu s-au recenzat, din diverse motive, nu vor fi amendați. Inițial, autoritățile au amenințat cu sancțiuni de până la 3.000 de lei. 

05 aug. 2022, 20:07
INS a confirmat: românii care nu s-au recenzat nu vor fi amendați

Pentru cei care nu s-au recenzat, vor fi luate date din sistem, de la precedentul recensământ.

„Cei care nu au fost recenzaţi nu vor fi amendaţi, întrucât nu au oferit informaţiile din motive obiective sau subiective. În perioada următoare, colegii mei din INS vor valida cifrele din teritoriu şi vor completa baza de recensământ folosind sursele administrative.

Ei vor fi practic recenzaţi automat pe baza datelor existente în diverse surse administrative. Ei pot fi aduşi în baza de recensământ numai în măsura în care există informaţii că au fost pe teritoriul României în ultimele 12 luni”, a declarat pentru Observator Tudorel Andrei, președintele Institutului Național de Statistică.

 

Avocatul Gheorghe Piperea îi îndeamnă pe români să acționeze în justiție, dacă vor fi amendați

 

Avocatul Gheorghe Piperea a anunțat de-a lungul anului că persoanele care nu se vor recenza, nu vor fi amendate. Cel mai recent comentariu pe marginea acestui subiect l-a făcut pe 1 august, după ce s-a încheiat perioada de completare a formularelor de la INS.

„Bun, câteva precizări, pentru a evita întrebări repetitive:

(i) după expirarea ultimului termen al recensământului nu se mai pot aplica legal amenzi pentru refuzul recenzării;

(ii) cei amendați deja pot face plângere la judecătoria de domiciliu, în termen de 15 zile, care este suspensivă de executare; motivația principală este caracterul neconstituțional al OUG nr.19/2020 (chestie pe care am explicat-o de mai multe ori aici), precum și neîncadrarea, concretă, în ipoteza „refuzului” de recenzare (de exemplu, nu ai fost acasă, nu ai deschis ușa, nu locuiești în imobilul vizitat de recenzor, nu te poți deplasa, întrucât ești în străinătate), precum și pentru foarte multe chestiuni de greșeli formale ale recenzorului ori ale organului care aplică amenda;

(iii) mai ales cei care s-au „autorecenzat” pot acționa pe oricine și orice instituție în justiție sau pot reclama la autoritatea națională pentru protecția datelor cu caracter personal pentru culegerea ilegală sau pentru prelucrarea greșită/ilegitimă a acelor date; sunt foarte mulți astfel de potențiali petenți/reclamanți care m-au contactat pentru demersuri administrative/judiciare în acest sens, întrucât consideră că foarte multe întrebări din formular erau ne-la-locul-lor sau pentru că și-ai văzut online aceste dare, imediat ce le-au completat; responsabilitatea, inclusiv patrimonială, e foarte mare – pot fi date amenzi sau despăgubiri de milioane de euro;

(iv) cei interesați pot ataca în justiție procedura sau formularul în sine de recenzare; unele întrebări au fost ridicole, altele indecente (de ex., „ești persoană aflată în întreținerea altei persoane, care nu îți este rudă”; „ce boli ai avut în noiembrie 2021”; „ce ai făacut/cu ce te-ai tratat în perioada pandemiei” etc.);

(v) nu am fost recenzat, nici online, nici pe calea normală, prin vizita acasă a recenzorului; pur și simplu, nu m-a căutat nimeni, iar la cozi la recenzare cu mici și bere nu aveam intenția să mă așez, oricum.
Așa fiind, este cazul ca vinovații de eșec să plătească – nu numai cu funcția, ci și cu averea”, a notat Piperea, pe pagina sa de Facebook.