INS: Turiştii străini au cheltuit anul trecut în medie 2.525 de lei de persoană în România

Numărul turiștilor străini cazați în structurile de primire turistică din România a fost de 2,231 milioane, iar cheltuielile totale ale acestora au fost de 5,634 miliarde de lei, adică 2.525 lei în medie de persoană, potrivit unui comunicat al Institutului Național de Statistică (INS).
Iulian Tudor
17 mart. 2016, 09:29
INS: Turiştii străini au cheltuit anul trecut în medie 2.525 de lei de persoană în România

Principalul motiv al sejurului petrecut de turiștii nerezidenți în România, în anul 2015, l-au reprezentat afacerile, participarea la congrese, conferințe, cursuri, târguri și expoziții (55,9% din numărul total de turiști nerezidenți), cheltuielile acestora reprezentând 59,5% din total.

Cel de-al doilea motiv al sejurului petrecut de nerezidenți în România anul trecut l-au reprezentat călătoriile în scop particular (44,1% din numărul total de turiști nerezidenți), dintre acestea evidențiindu-se călătoriile pentru vacanțe (62%). Călătoriile în scop particular includ călătoriile pentru vacanțe, cumpărături, evenimente culturale și sportive, vizitarea prietenilor și rudelor, tratament medical, religie, tranzit și alte activități.

Din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezintă cheltuielile pentru cazare (53,3%), fiind preferată cazarea cu mic dejun inclus (90,2%).

Peste 80% dintre turiştii străini care călătoresc în România aleg hoteluri cu acces gratuit la Internet

Cheltuielile turiștilor nerezidenți în restaurante și baruri au fost de 16,4%, iar cele pentru cumpărături au reprezentat 12,7%. Din totalul cheltuielilor pentru cumpărături 38,4% au reprezentat cheltuielile pentru cumpărarea alimentelor și băuturilor, urmate de cheltuieli pentru cumpărarea de cadouri și suveniruri 35,4%.

Cheltuielile pentru închirierea de autoturisme au avut anul trecut o pondere de 61% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru acces în parcuri de distracții, târguri, cazinouri, săli de jocuri mecanice au reprezentat 52,1% din totalul cheltuielilor pentru recreere.

Principalul mijloc de transport utilizat de turiștii nerezidenți pentru a sosi în România în 2015 a fost avionul (77,8% din numărul total de turiști). Autoturismele proprii au reprezentat 12,5%, urmate de autocare și autobuze cu 8,7%, alte mijloace ( tren, ambarcațiuni fluviale, autoturisme închiriate, motociclete etc.) 1%.

În ceea ce privește trimestrul IV al anului trecut, principalul motiv al sejurului petrecut de turiștii nerezidenți în România l-au reprezentat afacerile, participarea la congrese, conferințe, cursuri, târguri și expoziții (57,9% din numărul total de turiști nerezidenți), cheltuielile acestora reprezentând 54,8% din total.

Cel de-al doilea motiv al sejurului petrecut de nerezidenți în România l-au reprezentat călătoriile în scop particular (42,1% din numărul total de turiști nerezidenți), dintre acestea evidențiindu-se călătoriile pentru vacanțe (63%).

Din totalul cheltuielilor pentru afaceri în ultimele trei luni ale anului trecut, ponderea cea mai mare o reprezintă cheltuielile pentru cazare (50,8%), fiind preferată cazarea cu mic dejun inclus (88,4%).

Cheltuielile turiștilor nerezidenți în restaurante și baruri au fost de 15,9%, iar cele pentru cumpărături au reprezentat 13%. Din totalul cheltuielilor pentru cumpărături 37,5% au reprezentat cheltuielile pentru cumpărarea de cadouri și suveniruri, urmate de cheltuieli pentru cumpărarea alimentelor și băuturilor 35,3%.

Cheltuielile pentru închirierea de autoturisme au avut o pondere de 59,8% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru acces în parcuri de distracții, târguri, cazinouri, săli de jocuri mecanice au reprezentat 73,6% din totalul cheltuielilor pentru recreere.

Din totalul nerezidenților sosiți în România, 47,9% și-au organizat sejurul prin agenții de turism, iar 29,5% și-au organizat singuri sejurul.

Principalul mijloc de transport utilizat de turiștii nerezidenți pentru a sosi în România în trimestrul IV din 2015 a fost avionul (78,5% din numărul total de turiști). Autoturismele proprii au reprezentat 11,6%, urmate de autocare și autobuze cu 9,4%, alte mijloace (tren, ambarcațiuni fluviale, autoturisme închiriate, motociclete etc.) 0,5%.

Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Afacerea inedită cu care un român simplu a dat lovitura după ce a renunțat la porumb și cartofi. A cultivat fructe, un singur kilogram se vinde și cu 70 de lei
Capital.ro
Se acordă gratuit pentru proprietarii de teren din România. Au extins lista. Lege nouă din 24 iulie
Playtech.ro
Ce acte îți trebuie pentru a pleca în vacanță pe un vas de croazieră
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Mărturii despre brigada rusă care a fost poreclită „Triunghiul Bermudelor”: „Săracul, a nimerit în cea mai mortală unitate”
Spynews
Am aflat cine este noul iubit milionar al Emei Uta! Și-au dat întâlnire în mare secret la Mykonos | EXCLUSIV
Spynews
Bella Santiago a fost jefuită! Hoții i-au furat banii strânși în câteva luni. Artista a povestit totul, la Știrile Antena Stars |VIDEO
Evz.ro
Tragedia prin care trece Dan Diaconescu. Dumnezeu să te odihnească!
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Scenariu HALUCINANT: Andrei Versace, ucis din cauza unui politician?! Fratele lui face dezvăluiri bizare: „Sunt foarte multe ipoteze”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cutremur vineri seara, în România! Ce magnitudine a avut seismul și unde s-a resimțit
Capital.ro
Ungurii au făcut anunțul chiar în România. Ungaria vrea un acord istoric: Am întins mâna
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Președintele Klaus Iohannis la recepția organizată de Emmanuel Macron pentru deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris 2024
MediaFlux
CÂT ne COSTĂ VECHIMEA la PENSIE. Calcule pentru UN AN
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!