INS: Turiştii străini au cheltuit anul trecut în medie 2.525 de lei de persoană în România

Numărul turiștilor străini cazați în structurile de primire turistică din România a fost de 2,231 milioane, iar cheltuielile totale ale acestora au fost de 5,634 miliarde de lei, adică 2.525 lei în medie de persoană, potrivit unui comunicat al Institutului Național de Statistică (INS).

17 mart. 2016, 09:29
INS: Turiştii străini au cheltuit anul trecut în medie 2.525 de lei de persoană în România

Principalul motiv al sejurului petrecut de turiștii nerezidenți în România, în anul 2015, l-au reprezentat afacerile, participarea la congrese, conferințe, cursuri, târguri și expoziții (55,9% din numărul total de turiști nerezidenți), cheltuielile acestora reprezentând 59,5% din total.

Cel de-al doilea motiv al sejurului petrecut de nerezidenți în România anul trecut l-au reprezentat călătoriile în scop particular (44,1% din numărul total de turiști nerezidenți), dintre acestea evidențiindu-se călătoriile pentru vacanțe (62%). Călătoriile în scop particular includ călătoriile pentru vacanțe, cumpărături, evenimente culturale și sportive, vizitarea prietenilor și rudelor, tratament medical, religie, tranzit și alte activități.

Din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezintă cheltuielile pentru cazare (53,3%), fiind preferată cazarea cu mic dejun inclus (90,2%).

Peste 80% dintre turiştii străini care călătoresc în România aleg hoteluri cu acces gratuit la Internet

Cheltuielile turiștilor nerezidenți în restaurante și baruri au fost de 16,4%, iar cele pentru cumpărături au reprezentat 12,7%. Din totalul cheltuielilor pentru cumpărături 38,4% au reprezentat cheltuielile pentru cumpărarea alimentelor și băuturilor, urmate de cheltuieli pentru cumpărarea de cadouri și suveniruri 35,4%.

Cheltuielile pentru închirierea de autoturisme au avut anul trecut o pondere de 61% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru acces în parcuri de distracții, târguri, cazinouri, săli de jocuri mecanice au reprezentat 52,1% din totalul cheltuielilor pentru recreere.

Principalul mijloc de transport utilizat de turiștii nerezidenți pentru a sosi în România în 2015 a fost avionul (77,8% din numărul total de turiști). Autoturismele proprii au reprezentat 12,5%, urmate de autocare și autobuze cu 8,7%, alte mijloace ( tren, ambarcațiuni fluviale, autoturisme închiriate, motociclete etc.) 1%.

În ceea ce privește trimestrul IV al anului trecut, principalul motiv al sejurului petrecut de turiștii nerezidenți în România l-au reprezentat afacerile, participarea la congrese, conferințe, cursuri, târguri și expoziții (57,9% din numărul total de turiști nerezidenți), cheltuielile acestora reprezentând 54,8% din total.

Cel de-al doilea motiv al sejurului petrecut de nerezidenți în România l-au reprezentat călătoriile în scop particular (42,1% din numărul total de turiști nerezidenți), dintre acestea evidențiindu-se călătoriile pentru vacanțe (63%).

Din totalul cheltuielilor pentru afaceri în ultimele trei luni ale anului trecut, ponderea cea mai mare o reprezintă cheltuielile pentru cazare (50,8%), fiind preferată cazarea cu mic dejun inclus (88,4%).

Cheltuielile turiștilor nerezidenți în restaurante și baruri au fost de 15,9%, iar cele pentru cumpărături au reprezentat 13%. Din totalul cheltuielilor pentru cumpărături 37,5% au reprezentat cheltuielile pentru cumpărarea de cadouri și suveniruri, urmate de cheltuieli pentru cumpărarea alimentelor și băuturilor 35,3%.

Cheltuielile pentru închirierea de autoturisme au avut o pondere de 59,8% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru acces în parcuri de distracții, târguri, cazinouri, săli de jocuri mecanice au reprezentat 73,6% din totalul cheltuielilor pentru recreere.

Din totalul nerezidenților sosiți în România, 47,9% și-au organizat sejurul prin agenții de turism, iar 29,5% și-au organizat singuri sejurul.

Principalul mijloc de transport utilizat de turiștii nerezidenți pentru a sosi în România în trimestrul IV din 2015 a fost avionul (78,5% din numărul total de turiști). Autoturismele proprii au reprezentat 11,6%, urmate de autocare și autobuze cu 9,4%, alte mijloace (tren, ambarcațiuni fluviale, autoturisme închiriate, motociclete etc.) 0,5%.