INS: Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul a crescut cu 6,3%

Publicat: Marţi, 06 Iunie 2017 10:21 // Actualizat: Marţi, 06 Iunie 2017 11:17 // Sursa: romaniatv.net

Volumul cifrei de afaceri pentru comerțul cu amănuntul, cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete, a înregistrat o creștere cu 6,3%, în primele patru luni din acest an comparativ cu perioada similară a anului precedent, se arată într-un comunicat de presă al Institutului Național de Statistică (INS).

Volumul cifrei de afaceri pentru comerțul cu amănuntul a înregistrat o creștere. Această apreciere a fost generată de avansul comerțului cu amănuntul în sectorul carburanților pentru autovehicule în magazine specializate (+10,9%), vânzărilor de produse nealimentare (+8,9%) și al vânzărilor de produse alimentare, băuturi și tutun (+1,2%).

"Volumul cifrei de afaceri pentru comerțul cu amănuntul (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete), serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, în perioada ianuarie — aprilie 2017, comparativ cu perioada ianuarie — aprilie 2016, a înregistrat o creștere cu 7,0%, datorită creșterii comerțului cu amănuntul al vânzărilor de produse nealimentare (+10,1%), comerțului cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule în magazine specializate (+9,6%) și vânzărilor de produse alimentare, băuturi și tutun (+2,1%)", informează INS.

Potrivit AGERPRES, în luna aprilie, volumul a crescut ca serie brută cu 2,6% și a scăzut ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate cu 0,2%.

Față de luna corespunzătoare a anului precedent, a urcat atât ca serie brută cât și ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate cu 4,8%, respectiv cu 6,1%.

În 2016, cheltuielile totale ale populaţiei, medii pe gospodărie, s-au cifrat la 2.524 lei lunar, respectiv 953 lei/persoană, şi au reprezentat 85,7% din nivelul veniturilor totale medii pe o gospodărie, de 2.945 lei, în 2016.

În totalul cheltuielilor populaţiei de anul trecut, 71,7% sunt cheltuieli de consum, 20,3% impozite şi contribuţii, 3,7% cheltuieli pentru producţie şi numai 0,5% cheltuieli pentru investiţii.

În structura cheltuielilor totale de consum, produsele agroalimentare şi băuturile nealcoolice reprezintă 36,1%, cheltuieli pentru locuinţă, apă, electricitate, gaz şi alţi combustibili - 17,6%, băuturi alcoolice şi tutun - 8%, îmbrăcăminte şi încălţăminte - 6,5%, transport - 6,1%, sănătate - 4,8%, recreere şi cultură - 4,2%, educaţie - 0,4%.

Veniturile băneşti au fost, în medie, de 2.632 lei lunar pe gospodărie (994 lei pe persoană), iar veniturile în natură de 313 lei lunar pe gospodărie (118 lei pe persoană). Salariile şi celelalte venituri asociate lor au format cea mai importantă sursă de venituri (58,7% din veniturile totale ale gospodăriilor). La formarea veniturilor totale ale gospodăriilor, au contribuit, de asemenea, veniturile din prestaţii sociale (22,6%), veniturile din agricultură (2,8%), veniturile din activităţi neagricole independente (2,5%) şi cele din proprietate şi din vânzări de active din patrimoniul gospodăriei (1,3%). O pondere importantă o deţin şi veniturile în natură (10,6%), în principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (9,3%).

Potrivit INS, mediul de rezidenţă influenţează diferenţele de nivel şi, mai ales, de structură între veniturile gospodăriilor dintre mediul urban şi mediul rural.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
cifră de afaceri economie INS Institutul Naţional de Statistică
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8722
RON
25 Sep
noapte 17 °
zi 30 °
Ultimele joburi adaugate
24 H