Însărcinatul cu afaceri al SUA, la MAE ungar, după ce McCain l-a calificat pe Orban dictator neofascist

Ministerul ungar de Externe l-a convocat miercuri pe însărcinatul cu afaceri al ambasadei SUA la Budapesta după comentariile senatorului John McCain, care l-a calificat pe premierul Victor Orban drept un 'dictator neofascist', transmite agenţia Reuters.

03 dec. 2014, 15:08
Însărcinatul cu afaceri al SUA, la MAE ungar, după ce McCain l-a calificat pe Orban dictator neofascist

Senatorul republican a făcut această afirmaţie în timpul intervenţiei sale de marţi în faţa Senatului american, el criticând decizia Administraţiei Obama de a o desemna pentru postul de ambasador la Budapesta pe Colleen Bell, o producătoare de telenovele fără experienţă în domeniul diplomatic.

McCain a apreciat că aceasta este o persoană total nepotrivită pentru un post de ambasador de importanţa celui din Ungaria şi a cerut congresmenilor republicani din Congres să încerce să blocheze numirea ei, demers care însă a eşuat ulterior întrucât democraţii au votat în bloc în favoarea nominalizării.

Citeşte şi Obama a nominalizat o producătoare de televiziune pentru postul de ambasador în Ungaria

‘Nu sunt împotriva numirilor politice… Înţeleg regulile jocului, dar aici avem o naţiune care este pe punctul de a-şi ceda suveranitatea unui dictator neofascist ce are relaţii bune cu Vladimir Putin, iar noi o trimitem ambasador pe producătoarea (serialului) ‘The Bold and The Beautiful”, a indicat McCain.

O reacţie la această declaraţie a venit chiar din partea şefului diplomaţiei ungare, Peter Szijjarto, care i-a cerut senatorului McCain să respecte opţiunile alegătorilor ungari şi să nu-şi formuleze opiniile despre politica internă ungară doar pe baza articolelor din presă.