INSCOP: Aproape 80% dintre români nu ştiu adevărul despre ce s-a întâmplat în decembrie 1989

La 25 de ani de la schimbarea de regim, românii nu știu adevărul în legătură cu ce s-a întâmplat în decembrie 1989 și cei mai mulți consideră că evenimentele de atunci au fost inițiate din interiorul României, relevă un sondaj INSCOP - Adevărul dat publicității luni, transmite Agerpres.
Filip Stan
22 dec. 2014, 08:55
INSCOP: Aproape 80% dintre români nu ştiu adevărul despre ce s-a întâmplat în decembrie 1989

Potrivit sondajului, 78,3% dintre români nu cred că știu adevărul despre ce s-a întâmplat în decembrie 1989, 16,8% consideră că știu adevărul și 4,9% reprezintă non-răspunsuri.
Segmentul peste 50 de ani crede în măsură mai mare decât celelalte că știe adevărul despre evenimente.

Rugați să se pronunțe cu privire la evenimentele din decembrie 1989, 33,5% dintre români cred că acestea au reprezentat voința poporului român, care s-a revoltat împotriva sistemului comunist. 33,4% cred că mai degrabă a fost o lovitură de stat dată de persoane care au încercat să îl îndepărteze pe Ceaușescu, în timp ce 20,9% consideră că evenimentele au fost consecința deciziei marilor puteri de a desființa sistemul comunist în Europa de Est.

De asemenea, 12,3% nu au știut sau nu au răspuns. Pe segmente de vârstă, cei mai convinși de autenticitatea Revoluției sunt românii peste 50 de ani (36,4% dintre ei cred că a fost voința poporului).

Cei între 31-50 de ani (34,7% dintre ei) și cei peste 50 de ani (35,8% dintre ei) sunt în cea mai mare proporție convinși și de varianta loviturii de stat. Cea mai mare proporție de non-răspunsuri (28,2% din acest segment) apare la cei sub 30 de ani.

Circa 49,5% dintre respondenți cred că evenimentele din decembrie 1989 au fost inițiate din interiorul României, în timp ce 36,2% cred că au fost inițiate din afara României. 14,2% nu au știut sau nu au răspuns.

Cele mai multe non-răspunsuri (26,9%) sunt la segmentul care nu a avut contact direct cu perioada — 18-30 de ani.

Legat de rolul jucat de diferite personalități la evenimentele din decembrie 1989: cea mai bună imagine o are Sergiu Nicolaescu (45,3% apreciază un rol mai degrabă pozitiv), urmat de Petre Roman (44,8% pozitiv), Ion Iliescu (41,2%) și Mircea Dinescu (39,9%). Silviu Brucan este văzut cu un rol mai degrabă pozitiv de 32,9% dintre români și Laszlo Tokes — de 25,8%. Dan Iosif este apreciat ca având un rol pozitiv de 23% dintre români, Victor Stănculescu — 22%, Gelu Voican Voiculescu — 20,4%, Virgil Măgureanu — 19,4%.

Cele mai puțin cunoscute personaje de la Revoluție sunt Dan Iosif — 16,7% nu au auzit de el, Virgil Măgureanu — 15,8%, Victor Stănculescu — 12,1%, Silviu Brucan — 10,6%, Gelu Voican Voiculescu — 10%.

În ceea ce privește procesul soților Ceaușescu, 68,4% dintre români cred că acesta a fost incorect, 12,7% consideră că a fost un proces corect, 10,5% susțin că nu știu sau nu au cunoștință despre acest eveniment și 8,4% nu răspund.

Un procentaj de 70,7% dintre români consideră că verdictul în procesul soților Ceaușescu a fost unul incorect, 10,7% consideră că a fost corect, 9,1% nu cunosc evenimentul. 9,5% reprezintă non-răspunsuri.

Persoanele peste 30 de ani cred în mult mai mare măsură decât cele sub 30 de ani că a fost vorba de un proces incorect. Cele mai multe non-răspunsuri apar la segmentul 18-31 de ani.

Sondajul a fost realizat de INSCOP Research la comanda Adevărul în perioada 27 noiembrie — 2 decembrie. Pachetul de întrebări privind evenimentele din decembrie 1989 a fost realizat împreună cu revista Historia.

Volumul eșantionului a fost de 1.076 persoane și este reprezentativ pentru populația României de 18 ani și peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de ą 3%, la un grad de încredere de 95%.

Metoda folosită a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenților.

DailyBusiness
Românii riscă amenzi. Costurile asigurărilor locuințelor împotriva calamităților sunt acum publice!
Spynews
Prietenii fiicei lui Ioan Crișan ar fi fabricat și amplasat bomba care l-a ucis pe omul de afaceri din Arad. Noi informații în cazul morții milionarului
Bzi.ro
Unde vor pleca Monica Bîrlădeanu şi Valeriu Gheorghiţă în luna de miere: Actrița a divulgat ce vacanţă de lux au plănuit cei doi
Fanatik.ro
Patru zodii cu noroc ceresc până pe 15 noiembrie. Balanțele au șansa vieții
Capital.ro
Se renunță la schimbarea orei? Decizie la nivel european. Rămânem la ora de iarnă sau de vară?
Playtech.ro
Când se dă drumul la căldură în blocurile din Capitală. Oficialii au anunțat că...
DailyBusiness
Decizie oficială! Ce impozit vor plăti românii în 2025
Adevarul
„E de la țară”. Starleta TV Alina Ceușan, criticată dur pentru o fotografie controversată făcută la teatru
wowbiz.ro
Fiica afaceristului Ioan Crișan, ucis în atentatul cu bombă din Arad, printre suspecții principali
Spynews
„Mie dacă nu îmi deschidea proces, nu știa nimeni”. Pepe îi dă replica Ralucăi Pastramă cu privire la filmulețele indecente. Ibrahim neagă că i le-ar fi trimis artistului
Spynews
Ce afaceri are Nicolai Tand de la Asia Express. Care este proiectul de suflet al celebrului bucătar
Evz.ro
Se termină un mare chin pentru șoferi. Proiectul a fost aprobat
Ego.ro
Elena Udrea, de nerecunoscut!!! Fosta blondă de la Cotroceni, extrem de slabă și cu părul creț
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cea mai frumoasă participantă la Power Slap
kanald.ro
BREAKING NEWS Atac terorist la Ankara. Mai mulți morți și răniți după explozii și focuri de armă la o fabrică de avioane și drone
Cancan.ro
Câte mii de euro ar fi plătit Laura Crișan pentru uciderea tatălui său! Așa ar fi prins-o poliția... Ce a spus iubitul ei, care a mers cu ea în vacanțe de lux
Playsport.ro
Bomba bombelor! Marica, încă o lovitură după scandalul monstru cu „prosopul”: e acuzat că a „marcat” la nevasta lui Tamaș, în timp ce el bea în hotel! Bătaie cu pumnii și picioarele în ușa camerei, Săpunaru a intervenit și a vrut să-l bată pe Marica
Capital.ro
Se schimbă harta României? Maghiarii nu ne vor permite: Va trebui să oprim
StirileBZI
Bursele școlare intră în cont după 20 noiembrie! Cine va primi până la 3.000 lei lunar
Prosport.ro
FOTO. Femeia despre care bărbații nu cred că e reală când o văd cum arată
stirilekanald.ro
Adevărul despre asasinarea omului de afaceri Ioan Crișan! Breaking news
substantial.ro
Mesaj RO-Alert pentru locuitorii din Tulcea: Posibilitate de cădere a unor obiecte în apropierea graniței cu Ucraina
MediaFlux
Dosarele de pensii BLOCATE. Cine sunt pensionarii care riscă să rămână FĂRĂ BANI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Războiul din Ucraina mai absoarbe niște bani. Marii perdanți sunt studenții beneficiari de Erasmus+ și Orizont Europa