Înscriere clasa pregătitoare 2022. Model cerere pentru copiii care vin din străinătate sau nu au mers la grădiniţă

Potrivit unui document aflat în lucru şi obținut de Edupedu.ro, înscrierea copiilor în clasa pregătitoare se va putea face în perioada 11 aprilie-10 mai 2022. Părinţii vor trebui să completeze cererile tip online sau la unitatea de învăţământ la care se solicită înscrierea.

17 mart. 2022, 12:17
Înscriere clasa pregătitoare 2022. Model cerere pentru copiii care vin din străinătate sau nu au mers la grădiniţă

Înscriere clasa pregătitoare 2022. Părinții își pot înscrie copiii prin depunerea unei cereri-tip însoțită de documente justificative. Cererea-tip de înscriere se poate completa online, transmite prin e-mail, prin poștă sau se poate depune la secretariatul unității de învățământ la care părintele dorește înscrierea copilului,  se arată în documentul consultat de Edupedu.ro.

Înscriere clasa pregătitoare 2022. Acte necesare

Copiii care nu împlinesc 6 ani până la 1 septembrie și care au mers la grădinița se pot înscrie în clasa pregătitoare doar pe baza recomandării de la grădiniță.

„În situația copiilor menționați la alin. (1) care au frecventat grădinița, înscrierea în clasa pregătitoare se face la solicitarea scrisă a părinților, în baza recomandării eliberate de unitatea de învățământ cu nivel preșcolar. Solicitarea de eliberare a recomandării prevăzute la Anexa nr. 1 care face parte integrantă din prezenta Metodologie  poate fi depusă direct la unitatea de învățământ sau transmisă prin poștă/mijloace electronice. La solicitarea părintelui, unitatea de învățământ cu nivel preșcolar poate transmite recomandarea și prin poștă cu confirmare de primire sau prin mijloace electronice.”, se arată în documentul aflat încă în lucru.

Solicitarea părintelui pentru obținerea recomandării de la grădiniță

Anexa-1

În momentul completării cererii – tip de înscriere, părintele mai depune şi o copie a actului de identitate propriu și o copie a certificatului de naștere al copilului.

Pentru copiii care împlinesc 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie, pe lângă documentele menţionate anterior, părintele mai trebuie să depună și o copie a recomandării de înscriere în clasa pregătitoare.

Copiii care nu au mers la grădinița sau tocmai ce s-au întors din străinătate vor fi evaluați de către centrele județene de resurse și asistență educațională/Centrul Municipiului București de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE/CMBRAE), în perioada prevăzută de Calendarul înscrierii în învățământul primar.

În perioada 30 martie – 8 aprilie 2022 are loc evaluarea dezvoltării copiilor care împlinesc 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2022 și eliberarea recomandării pentru înscrierea în învățământul primar.

Solicitarea părintelui pentru obținerea recomandării de înscriere a copiilor care nu au mers la grădiniță sau au venit din străinătate

Anexa-1-1

„După încheierea perioadei de completare și validare a cererilor-tip de înscriere, cuprinderea copiilor în clasa pregătitoare se face în două etape succesive, după cum urmează:

prima etapă, în care repartizarea copiilor se face pe baza informațiilor din cererile-tip de înscriere și din documentele depuse/transmise de părinți, folosind aplicația informatică și pe baza deciziilor consiliilor de administrație ale unităților de învățământ, luate în urma aplicării criteriilor de departajare pentru copiii din alte circumscripții școlare.

a doua etapă, în care este asigurată înscrierea, pe locurile libere, a copiilor care nu au participat la prima etapă sau nu au fost distribuiți, din diferite motive.”

Părinții ai căror copii împlinesc în anul curent vârsta de 6 ani până la data de 31 august, inclusiv, au obligația de a înscrie copiii în învățământul primar în clasa pregătitoare, conform metodologiei în lucru.